Răspunsuri

2014-04-11T07:59:20+03:00
Mitropolitul Varlaam s-a nascut prin anul 1580, dintr-o familie detarani din Bolotesti, Putna. Inainte de a se calugari avea numele de  Vasile Motoc. Devine calugar si se stabileste la schitul Zosim de pe valea paraului Secu, unde invata  limbile slavona, latina si greaca. Fiind foarte priceput ajunge in scurt timp egumen al schitului si incepe sa traduca Scara  Sfantului Ioan Scararul. Ulterior pentru faptul ca a capatat un mare respect in randul preotimii, Varlaam este numit  arhimandrit.
In anul 1628, datorita faptului ca era sfetnic de incredere al voievodului Moldovei Miron Barnovschi, a fost trimis in misiune ecumenica la Moscova si Kiev. La intoarcere, datorita problemelor politice din Moldova, se va retrage la schitul Zosim, dar in anul 1632, in timpul domniei lui Alexandru Ilias, arhimandritul Varlaam va fi ales drept mitropolit al Moldovei Sprijinit si de Sfantul Mitropolit Petru Movila al Kievului (urmas al Movilestilor care s au luptat contra lui Mihai Viteazul), mitropolitul Varlaam reuseste chiar infiintarea primei tipografii romanesti din Moldova, in anul 1640, pe care a instalat-o la manastirea "Sfintii Trei Ierarhi" din Iasi. De asemenea, in anul 1645 a convocat un sinod al ierarhilor din Moldova si Tara Romaneasca, cunoscut ca Sinodul de la Iasi (aici se poate observa intentia lui Varlaam de a pune in comun aspecte ale cele biserici romanesti).
Mitropolitul Varlaam s-a numarat, in anul 1639, intre cei trei candidati propusi pentru ocuparea scaunului de patriarh ecumenic al Constantinopolului.
In luna  aprilie 1653 s-a retras la manastirea Secu, unde va trece la cele sfinte in anul 1657.
2014-04-11T09:21:54+03:00
                                                         VASILE ALECSANDRI

-s-a nascut la Bacau la data de 21 iulie 1821 si a decedat la Mircesti in judetul Iasi la data de 22 august 1890
-el provine dintr-o famile de boieri
-se consacra in domeniul literaturii dupa multe incercari nereusite in domeniul medicinei,in cel juridic si in cel ingineresc
-a luat parte la miscare revolutionara de la 1848 din moldova
-acesta se numara printre primii scriitori moderni