Hei vreau si eu 5 idei principale despre importanta fluturelui de matase

2
Mătasea naturală ca și produsele tradiționale romanești obținute din ea reprezintă o afacere profitabilă. Firul de mătase se folosește în: textile, electronică, industria de panificație, aeronautică, chirurgie etc.

Răspunsuri

2014-01-18T14:32:58+02:00
Specia are importanță economică, larva, cunoscută sub denumirea de vierme de mătase, fiind producătoare de mătase naturală. Ramura economică care se ocupă cu creșterea viermilor de mătase se numește sericicultură.

Cresterea viermilor de matase reprezinta o ramura importanta a zootehniei cu vechi traditii in tara noastra, indeosebi pentru calitatiile deosebite ale firului de matase care este considerat ”fibra de lux” a industriei textile. Firul de matase naturala are o conductibilitate termica scazuta, rezistenta ridicata (este de 12 ori mai rezistent decat firul artificial) si se incarca cu electricitate mai putin decat firele artificiale. Datorita acestor proprietati este folosit in : * Confectionarea parasutelor, fiind usoare, rezistente si elastice;
* Confectionarea sitelor de morarit;
* Izolarea unor conductori in industria electronica;
* Confectionarea atei chirurgicale (setolina); avand proprietatea de a se absorbi.


2014-01-18T14:33:24+02:00
Cresterea fluturelui-de-matase, Bombyx mori, a inceput cu aproape 5.000 de ani in urma, in China. Astazi,  nicaieri in lume acestfluture modest nu mai traieste in salbaticie. Nu se remarca prin desen, culori si nici printr-o forma deosebita. Este alb-galbui, indesat, cu aripi scurte, nu zboara si nici nu se deplaseza decat pe distante mici. Traieste numai cateva zile, timp in care are loc imperecherea. In scurta perioada de viata, fluturele-de-matase nu se hraneste, folosind energia inmagazinata cand era pupa.