Răspunsuri

2013-12-11T20:17:39+02:00


Probabil vroiai sa scrii: elementele componente ale domeniului feudal

TURNUL PRINCIPAL 
Castelele medievale nu erau construite numai ca fortarete, ci erau si rezidente cu diferite camere pentru lord si familia lui. Cea mai sigura zona a unui castel era turnul principal. Turnul era pozitionat cat mai sus si se ajungea la el printr-un pod de lemn. Turnul avea de regula doua sau trei etaje: camerele de la parter, care erau o magazie si bucataria, camerele de la primul etaj care alcatuiau Sala Mare, camerele de la ultimul etaj adaposteau camerele lordului. 
La inceputul Evului Mediu cand putine castele aveau o garnizoana permanenta, nu numai servitorii dar si personalul militar si administrativ dormeau in turnuri sau in subsoluri, sau pe hol, cavalerii care erau de garda dormeau aproape de posturile atribuite. Mai tarziu, cand s-au instaurat garnizoane mai mari, sau mercenari, au fost construite separat baraci, sali de mese si bucatarii.
Exceptand pasajele din zonele de aparare si bucatarii, camerele interioare nu aveau coridoare. Camerele se deschideau una intr-alta, sau erau legate prin scari spiralate .
 
SALA MARE Sala mare  a fost prezenta in toate constructiile castelelor medievale, inca de la inceput. O camera foarte mare cu un tavan inalt, sala era cateodata la parter, dar de cele mai multe ori se afla la etajul al doilea din motive de securitate.  Primele Sali se ridicau ca o biserica, cu randuri de piloni din lemn sau piatra pentru a sustine acoperisul din cherestea. Geamurile erau echipate cu obloane de lemn securizate cu o bara de fier, in sec XI- XII rareori acestea erau lucioase.  In sec. XIII lordul putea avea “sticla alba (verzuie)” la unele din ferestre, insa pana in sec XIV geamurile lucioase devenisera comune.
La sala de la primul etaj podeaua era defapt pamant batatorit, piatra sau ipsos; atunci cand sala a fost muatat la primul etaj podeaua era aproape intotdeauna formata din cherestea, sustinuta fie de un rand de piloni din lemn de la subsol, fie de piatra boltita. Covoarele, desi folosite pe pereti, mese si banci, nu erau folosite pentru pordoseala pana in sec. XIV. Podelele erau acoperite cu papura si mai tarziu se foloseau ierburi. Intrarea in sala se facea de regula dintr-o parte a unui perete. In cazul in care Sala Mare se afla la etaj intrarea se facea printr-o scara exterioara din apropierea turnului. Cele mai multe mese folosite pentru a servi masa erau temporar puse pe un cadru trapezoidal, ce era dezmembrat dupa terminarea mesei, o masa fixa sau permanenta era un semn de prestigiu.

Sala Mare era destinata pentru principalele intalniri si pentru servirea meselor, si era folosita de toti cei care locuiau in castel.