Am o adunare de 3 fractii. Prima are numitorul x-2 , a doua x+2 , iar a treia 4-x².
Am facut 4-x² = (2+x)(2-x).
Intrebarea este cu ce amplific primele doua fractii pentru a avea numitorul (2+x)(2-x) ? Sau cum trebuie sa fac?

2

Răspunsuri

2014-04-06T15:51:26+03:00
Din enunt=>a/x-2=b/x+2=c/4+x²=>pe prima o amplifici cu x+2,iar pe a doua cu x-2=>a(x+2)/(x+2)(x-2)=b(x-2)/(x-2)(x+2)=c/4-x².
Cel mai inteligent răspuns!
2014-04-06T15:51:33+03:00
Prima fractie o amplifici cu -(x+2) pentru ca -(x-2)(x+2)=(-x+2)(2+x)=(2-x)(2+x)
A doua o amplifici cu (2-x) pt ca (x+2)(2-x)=(2+x)(2-x)
Sau altfel pe prima o amplifici cu (x+2) pe a doua cu (x-2) si pe a treia cu -1 pt ca -1*(4-x^2)=x^2-4=(x+2)(x-2) si acesta reprezinta numitorul comun al celor 3 fractii.