Răspunsuri

2014-04-06T13:03:39+03:00
1.Balada este o creatie populara specifica romaneasca."Miorita" este transmisa in timp de la o persoana la alta,prin viu grai.Aceasta poezie a fost refiltrata de mai multi autori,de exemplu Vasile Alecsandri sau Mihail Sadoveanu,dar nu creatie proprie.
2.Balada are caracter sincretic si poate di cantata.Dupa cum stie foarte multa lume,exista si versiunea cantata a baladei "Miorita"
3.Balada este de obicei o opera epica de cele mai multe ori in versuri."Miorita"este intr-adevar scrisa in versuri si are narator,etapele actiunii:un inceput,o intriga,o naratiune,un punct culminant si un sfarsit.
*********
15 4 15
2014-04-06T13:21:09+03:00
''Balada prezinta mitul existentei pastorale,atitudinea omului in fata mortii si seninatatea cu care omul isi accepta destinul.
Se respecta momentele subiectului, doar ca deznodamantul este absent, moartea ciobanasului moldovean devenind ipotetica.Genul epic se imbina cu cel liric si dramatic.
Expozitiunea fixeaza coordonatele unei existente mitica,ideale, prin cele 2 metafore ce ilustreaza spatiulpastoral romanesc:'' Pe-un picior de plai\ Pe-o gura de rai''
Realul se imbina cu fabulosul, se remarca antiteza dintre ciobanasul moldovean(harnic, generos, nobil, bland) si ceilalti 2 ciobani( invidiosi ,rai).
Ca motive ale literaturii populare se remarca si cifra 3 dar si prin absenta autorului ce arata ca balada s-a transmis de-a lungul timpului. Alegoria moarte-nunta transfigureaza in paln fabulos trecerea in nefiinta a tanarului. Astfel opera este o balada populara ce reflecta viziunea poprului asupra mortii!! (sper ca o sa-ti fie de ajutor!! :D )
22 4 22