Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-04-03T19:33:45+03:00
Se rezolva prin mersul invers. Deci:
a doua marire: 828=120x/100; rezulta ca x=82800/120=690
prima marire: 690=115y/100; rezulta ca y=69000/115=600 lei
Dar de unde este 120 x?? si 115y?
pai avem 100%, pretul, si 20%, adaosul. x este o necunoscuta, reprezentand pretul. la fel si la 115y. 100%+15%=115%. y reprezinta necunoscuta, adica pretul initial
Mersi
2014-04-03T19:37:50+03:00
Rezolvare:
x-prețul inițial; după prima scumpire prețul devine y=x+15%x=x*100/100+x*15/100 deci
y=x*115/100. După a doua scumpire pretul va fi
828=y+20%*y=y*120/100 deci înlocuim pe y și obținem:
x*(115/100)*(120/100)=828 rezultă x*13800=8280000 de unde x=82800/138
deci x=600 lei prețul inițial
5 4 5