Iluminismul: o miscare filozofica din secolul al XVIII-lea care considera ca ratiunea umana este singur in stare sa "ilumineze" calea catre realizarea fericirii umane. A luat nastere in Franta unde apar ideile liberale si progresiste care au dus la declansarea revolutiei din 1789.
mersi
Iluminismul a reprezentat o miscare ideologica si culturala anti-feudala promovata de burghezie in ascensiune, in sec. al XVIII-lea - al XIX-lea, al carui scop era construirea unei societati rationale prin raspandirea culturii in mase
Iluminismul este o miscare filozofica din secolul al XVIII-lea care considera ca ratiunea umana este singur in stare sa "ilumineze" calea catre realizarea fericirii umane. A luat nastere in Franta unde au apar ideile liberale si progresiste care au dus la declansarea revolutiei din 1789.
mersi

Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-01-18T09:19:50+02:00
ILUMINÍSM Mișcare ideologică și culturală, antifeudală, desfășurată în perioada pregătirii și înfăptuirii revoluțiilor din sec.XVII-XIX în țările Europei, ale Americii de Nord și ale Americii de Sud și având drept scop crearea unei societăți „raționale”, prin răspândirea culturii, a „luminilor” în mase; luminism
2014-01-18T09:21:52+02:00
Luminismul numit și Epoca Luminilor sau Epoca Rațiunii este o mișcare ideologică și culturală, antifeudală, desfășurată în perioada pregătirii și înfăptuirii revoluțiilor din sec. XVII-XIX în țările Europei, ale Americii de Nord și ale Americii de Sud și având drept scop crearea unei societăți „raționale”, prin răspândirea culturii, a „luminilor” în mase (cf. Carp Maxim). Iluminismul este o replică la adresa barocului, în încercarea de a înlătura dogmele religioase și de a propaga luminarea maselor pe baza experienței proprii.