slab.

Intriga

Deşi calul avea o figură comună, comisul se lăuda cu el spunând că nimeni nu mai are cal ca al său. Moş Leonte îl aprobă neinteresat, în bătaie de jos. Comisul Ioniţă nefiind de acord cu el îşi lăudă din nou calul, de data aceasta spunând că se trage dintr-o iapă la care s-a uitat chiar şi Vodă Mihalache Sturză. Acesta susţine că ar putea poveşti. Auzind provocarea, moş Leonte îl asigură că va fi ascultat şi îl roagă să înceapă.
Desfăşurarea acţiunii

Comisul Ioniţă îşi începu istoria, amintindu-şi de vremurile tinereţii.Venise cu iapa pe care o tot lăuda şi stătea cu alţi oameni. Deodată, toţi cei prezenţi văzură un boier îndreptându-se spre ei. Politicoşi, oamenii l-au invitat la masă. Intrând în vorbă, razasul începu să i se plângă boierului de o problemă. Era vorba despre un vecin de la Drăgăneşti, care i-a furat o bucată din pământ. Hotărât, Ioniţă comisul,
insistă spunând ca este în stare să meargă cu acte şi dovezi la Vodă pentru a-şi face dreptate.

Punctul culminant

Pus pe fapte mari, razasul plecă, iar a doua zi se înfăţişă la curte, spălat şi aranjat. Luându-şi inima în dinţi, comisul intră şi căzu în genunchi în faţa domnitorului.Acesta îi porunci să se ridice, iar razasul recunosu mai întâi vocea , apoi faţa boierului de la han. După ce îi arată toate actele şi dovezile pe care le
avea, domnitorul îi recunoscu dreptatea şi imediat a trimis o slugă la locul faptei pentru a clarifica lucrurile.

Deznodământul

Datorită curajului sau, comisul reuşeşte să-l convingă pe boier să îi facă dreptate. Astfel, acesta nu se supără şi nu se răzbună ci îl ajută, trimiţând acel slujitor pentru a termina totul cu bine.
Comisul Ioniţă se mândreşte cu roibul său pentru că se trage din iapa lui Vodă.
Modul de expunere predominant este naraţiunea care se împleteşte cu dialogul şi descrierea.

Epicul mai este susţinut şi de prezenţa verbelor, mai ales a verbelor de mişcare : " au căzut" , " umbla" ," a pornit" , " mă duc " etc.

Cu ajutorul acestor argumente am demonstrat că textul "Iapa lui Vodă" de Mihail Sadoveanu aparţine genului epic.

Răspunsuri

2014-04-01T20:12:43+03:00