La teste nu o sa poti sta cu tabelul dupa tine asa ca iti trebuie alta metoda:te legi de straturile electronice,de ex la oxigen: are configuratia electronilor K2L6;din Straturile KL rezulta perioada=2(pentru ca sunt 2 straturi) si grupa rezulta din nr de electroni de pe ultimul strat(L)= A VI-a sau 16 principala. Sper ca ai inteles,este mai usor daca vezi pe viu.
Si de aici afli si valenta care este 2
pentru elementele din grupa 1,2,3 si 4 (grupe principale ) valenta este egala cu nr grupei si pentru grupele 5,6,7, si 8 (principale) valenta este egala cu 8 minus nr grupei

Răspunsuri

2014-01-17T23:34:23+02:00
Te uiti in sistemul periodic si astfel , elementele din Grupa intai A au valenta 1 , cele din grupa 2-a A au valenta 2 , cele din grupa a 3-a A au valenta 3 , cele din grupa 4-a A principala au valenta 4 , cele din grupa a 6-a A au valenta 3 , cele din grupa a 7-a A au valenta 2 si in final cele din grupa a 8-a A au valenta 1 . Iar la cele din grupele secundare scrie in chenarul lor , iar daca au doua , conteaza in ce fel de reactie o pui . 
21 3 21
in tabelelul lui Mendeleev (parca asa se scria) apar valentele multor elemente. De exemplu in prima grupa (coloana pe inaltime de la stanga la dreapta) valenta este 1 pentru fiecare element. in a doua grupa, fiecare element are valenta 2. in cazul nemetalelor si grupelor B valenta variaza. un mod usor de a tine minte valenta catorva elemente des intalnite este sa ti minte niste formule chimice. Gen: H2O (H are valenta 1, iar O are valenta 2)