Răspunsuri

2014-03-30T22:35:07+03:00
O cantitate apreciabilă de energie se consumă şi în activitatea diferitelor organe şi ţesuturi. Toate necesităţile energetice ale organismului sunt acoperite pe seama oxidării proteinelor, lipidelor şi hidrocarbonaţîlor, sau, mai simplu vorbind, prin arderea acestor substanţe.
1 5 1
2014-03-30T23:26:29+03:00
 
Pentru crearea de noi molecule şi, în ultimă analiză, pentru construcţia de noi celule este necesară energia. O cantitate apreciabilă de energie se consumă şi în activitatea diferitelor organe şi ţesuturi. Toate necesităţile energetice ale organismului sînt acoperite pe seama oxidării proteinelor, lipidelor şi hidrocarbonaţîlor, sau, mai simplu vorbind, prin arderea acestor substanţe.


Pentru oxidare este necesar oxigenul. Organele respiratorii se ocupă tocmai de furnizarea lui. La om această funcţie este îndeplinită de plămîni. Şi, totuşi, respiraţia nu se rezumă la mişcările ritmice ale cutiei toracice, prin care aerul pătrunde în plămîni şi este eliminat în mediul exterior. Aceasta nu este încă respiraţie ci doar transportul oxigenului strict necesar.


Esenţa respiraţiei o constituie procesele oxidative care doar pe departe se aseamănă cu arderea şi care nici într-un caz nu pot fi identificate cu aceasta, în arderea obişnuită oxigenul se uneşte direct cu substanţa oxidată. In oxidarea biologică a proteinelor, lipidelor şi hidrocarbonaţilor, are loc o desprindere a hidrogenului care la rîndul său reduce oxigenul, formînd apă. Reţineţi această schemă de respiraţie tisulară,întrucît vom mai reveni asupra   ei.


Oxidarea reprezintă principalul mijloc de obţinere a energiei. Iată de ce astronomii, studiind planetele din sistemul solar, se străduiesc în primul rînd să afle dacă ele posedă oxigen şi apă. Acolo unde există acestea poate exista şi viaţă. Nu în zadar vestea îmbucurătoare privind aterizarea lină a staţiei interplanetare sovietice "Venus-4" pe planeta Venus a fost umbrită de ştirea că atmosfera acesteia este lipsită de oxigen liber, conţine o cantitate redusă de vapori de apă, iar temperatura atinge 300°.

ms,dar imi trebuie oun raspuns concret!!in citva propozitii !!;);(