Răspunsuri

2014-01-17T23:58:03+02:00
Exista doua metode de abordare pentru recenzarea unei carti. O recenzie descriptiva este aceea in care autorul ofera informatiile esentiale despre o carte fara entuziasm si exagerari. Aceasta recenzie include descrieri si expuneri, scopul autorului si citate sugestive din text. O recenzie critica este cea in care autorul descrie si evalueaza cartea din punctual de vedere al standardelor literare si istorice acceptate si isi sustine aceasta evaluare cu exemple din text. Urmatoarele puncte va vor oferi cateva sugestii pentru a invata sa scrieti o recenzie critica.

Cerinte de baza
In cateva cuvinte, cel care intocmeste recenzia trebuie sa cunoasca doua lucruri pentru a scrie o recenzie critica:
• Evident, lucrarea recenzata
• caracteristicile genului caruia ii apartine opera (roman, povestire, biografie, poezie, etc.). 
1. Cunostintele cu privire la opera include nu numai incercarea de a intelege scopul autorului si metodele prin care partile componente ale operei contribuie la atingerea acestui scop ci si cunostinte despre autor – nationalitatea acestuia, perioada in care a trait, alte lucrari, etc. . 
2. Cunostintele despre genul din care face parte opera include intelegerea acestei forme de arta si cum functioneaza ea. Fara acestea, recenzorul nu are standarde istoice sau literare pe care sa isi bazeze evaluarea. 

Lucruri estentiale la recenzie

1. Descrierea si nu sumarul cartii. Este necesara o descriere suficienta astfel incat cititorul recenziei sa poate intelege gandurile autorului. Aceasta povestire a continutului cartii poate fi inclusa in remarcile critice. 
2. Cate ceva despre autor (nu o biografie intreaga). Informatiile biografice trebuie sa fie relevante pentru subiectul recenziei si sa imbunatateasca intelegerea lucrarii de catre cititor. 
3. O aprecierea, oferita de preferat indirect, prin descriere si expunere pe baza scopurilor autorului.. Desi o recenzie critica este de fapt exprimarea unei opinii, ea trebuie sa fie o apreciere bine-gândita incluzand:
o scopul autorului asa cum a fost el perceput de recenzor 
o parerea autorului recenziei cu privire la cat de bine si-a indeplinit scopul autorul operei. 
o Dovezi care sa sustina parerile recenzorului cu privire la realizarile atuorului .

Pasi preliminari
1. Cititi cartea cu atentie. 
2. Notati-va eventualele pasaje pe care le veti folosi ca citate. 
3. Notati-va impresiile pe parcursul lecturii. 
4. Oferiti-va timp pentru a asimila ceea ce ati citit astfel incat sa puteti privi cartea in perspectiva. 
5. Retineti ca va trebui sa oferiti cititorului recenziei o singura impresie clara asupra cartii. 
1 5 1