Analizati adjectivele din textele de mai jos , indicand si functia lor sintactica :
Privesc orasul - furnicar -
Cu oameni multi si muri bizari ,
Pe strade largi cu multe bolti ....
de mihai eminescu
Caisul nostru s-a gatit la poarta
Cu panglici albe ca-n tablouri vechi .
d george toinceanu
Strada era pustie si lumea parea adormita , fiindca lampile de prin case erau stinse sau ascunse in mari globuri de sticla mata . In aceasta obscuritate , strada avea un aspect bizar .Nici o casa nu era prea inalta si aproape nici una nu avea cat superior . Insa varietatea cea mai neprevazuta a arhitecturii , marimea neobisnuita a ferestrelor , in raport cu forma scunda a cladirilor , amestecul de frontoane grecesti , facute insa din var si lemn vopsit , faceau din strada bucuresteana o caricatura in moloz a unei strazi italice .
Mersiiiiii :*

1

Răspunsuri

2014-03-29T15:29:51+02:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
Multi-adj. propriu-zis,variabil cu 3 forme,se acorda in gen ,nr.,caz cu subst.oameni (masculin,plural,nominativ),functia sintactica de atribut adjectival.
bizari-adj.propriu-zis,variabil cu 4 forme,se acorda in gen,nr.,caz cu subst. muri (masculin,plural,nominativ),functia sintactica de atribut adjectival.
largi-adjectiv propriu zis,variabil cu 4 forme,se acorda in gen,nr. si caz cu substantivul strade (feminin,plural,N),functia sintactica de atribut adjectival.
multe-la fel ca la multi
albe-adj propiu zis,variabil ci 4 forme,se acorda in gen,nr.,caz cu subst. panglici(feminin,plural,N),functia sintactica de atribut adjectival.
vechi-adj.propriuu zis,variabil ci 3 forme,se acorda in gen,nr.,caz cu subst.tablouri,functia sint. de atr. adj.
pustie-adj. propriu zis,variabil cu 3 forme,se acorda cu subst. strada,functia sintactica de nume predicativ.202 4 202