La o gradinita s-a adus o cantitate de lapte.La micul dejun s-a consumat 1 supra 3(o treime) din cantitate,iar cu 2 supra 3(doua treimi) din rest s-au preparat prajituri.Daca au ramas 8 litri,ce cantitate de lapte s-a adus la gradinita?
Puteti sa imi dati si cu intrebari?

2

Răspunsuri

2014-03-27T14:12:31+02:00
La micul dejun -  1/3 din x
                          rest r1= 2/3 din x
prajituri              2/3 din r1
                         rest 8l=1/3 din r1 
Cati litri au ramas dupa micul dejun?
                     r1= 3*8 l=24 l
Cati litri au fost la inceput?
                     24l= 2/3 din x ⇒ 1/3 din x= 24:2=12 l ⇒ x= 3*12=36 l
verificare 36-1/3*36=36-12=24 l
              24-2/3*24=24-16=8 l
15 3 15
eu nu am invatat cu * cu x cu din astea
* este semnul " inmultit" iar daca stii cat este 2/3 din x , imparti la 2 si afli 1/3 din x, inmultesti cu 3 si afli 3/3 din x adica chiar pe x.
deci 2/;3 este 2 supra 3?????????
sigur ca da
2014-03-27T14:27:30+02:00
Pai,daca cu 2/3 s-au facut porajituri si au ramas 8 inseamna ca 8 e o treime din cantitatea de lapte.
X=Cantitatea de lapte-dupa micul dejun
x= 8 ori 3
x= 24 litri lapte
apoi avem
Y=Cantitatea de lapte initiala
daca 24 este egal cu 2 treimi din cantitatea intreaga => o treime = 24:2=12
Y= 3 ori 12
Y= 36 
:)) 
12 3 12