As vrea sa-mi explicati urmatoarea problema:Matei a cheltuit in prima zi (1pe 4) din suma pe care o avea.In a doua zi a cheltuit (1 pe 4) din rest,iar in a treia zi a cheltuit (1pe 3) din noul rest Ce suma a avut Matei,daca i-au ramas 72 lei?

2

Răspunsuri

2014-03-27T13:48:38+02:00
I  zi      -  1/4 din X
               rest r1= (4/4-1/4) din x = 3/4 din x
a II-a zi -  1/4 din r1
               rest r2= 3/4 din r1
a III-a zi    1/3 din r2
               rest=72 lei=2/3 din r2  ⇒ 1/3 din r2=72:2=36 ⇒ r2=36*3=108 lei
               108 =3/4 *r1 ⇒ 1/4 *r1=36 lei ⇒ r1=36*4=144 lei
               144=3/4 *x ⇒1/4 *x=144:3=48 lei ⇒ x=48*4=192 lei
Suma a fost de 192 lei
                

           
2014-03-27T17:40:57+02:00
                                          rezolvare:
deci, facem asa:  aflam prima zi: 
x-1 pe 4 x xa
aflam apoi, a doua zi:
a-1 pe 4 x a = b
dupa care aflam si a treia zi:
b-1 pe 3 x b= 72
apoi amplificam cu 3 motivul, pentru a avea un alt numitor
deci, 3b-b totul supra 3 egal cu 72
apoi, 2b=72x3=216
restul din a doua zi este 108.
a-1 pe 4 x =108
amplifici apoi cu 4 si vom avea 3a =108 x4 = 144
acesta este restul din prima zi.
x-1 pe 4 x =144
deci, 3=144 x 4 , deci =192
(atatia bani avea in prima zi).
SPER SA FI INTELES CEVA.
MULT SUCCES!