Răspunsuri

2014-03-26T10:37:02+02:00
  Bobby Policrat este personaj secundar in roman, fratele Verei si elev la Liceul "Gheorghe Lazar" din Bucuresti, in clasa a Vll-a B (corespunzatoare clasei a Xl-a din invatamantui actual - n.n.). El este un tip reprezentativ (personaj tipic) pentru liceenii din toate timpurile, indiferent de epoca sau ideologic, iar in roman el ilustreaza, prin atitudine si mentalitate, aspecte ale invatamantului de stat. Cititorul face cunostinta cu personajul in capitolul intitulat "«Oracolul» lui Bobby", in care este relevant! relatia profesor-elev, construita prin gesturi, vocabular, superficialitate adolescentina proprii comportamentului liceenilor, prin atitudinea cadrelor didactice, precum si prin cdteva aspecte specifice procesului de invatamant din scoala romaneasca din perioada interbelica. Toate acestea constituie si principalele procedee indirecte de caracterizare, care argumenteaza constructia moderna a personajului.
    Bobby este superficial, invata pe apucate si numai daca este in pericol de a ramane corigent, chiuleste de la cursuri pentru a merge la piscina sau la meciuri. Caracteristicile definitorii reies, indirect, din scena de la inceputui capitolului, cand, cu parul inca ud de-la piscina, el se grabeste spre scoala ca sa rasfoiasca "putin cartea de istorie", intrucat profesorul Silivestru Capitanovici, care era si autorul manualului, anuntase ca le da extemporal. Ca orice elev, Bobby dispretuieste tinuta obligatorie asa ca, inainte de a intra in liceu, el isi prinde matricola pe maneca hainei si inlocuieste palaria cu sapca de uniforma.
Alte episoade narative evidentiaza, in mod indirect, trasaturi specifice varstei adolescentine si tipice pentru categoria elevilor de liceu, argumente care-l motiveaza ca personaj realist.
26 3 26