Răspunsuri

2014-03-24T20:38:31+02:00
Acidul clorhidric sterilizeaza hrana, ionizeaza mineralele si determina pepsina
1 2 1
2014-03-24T20:50:47+02:00
ACIDUL CLORHIDRIC aHCli este cunoscut si sub numele de spirt de sare, acid muratic sau apa tare. Se gaseste in stare libera (doar in cantitati foarte mici) in emanatiile vulcanice si in sucul gastric (care contine 0,3% HCl). In cazul in care concentratia acidului clorhidric depaseste aceasta valoare, se produce hiperaciditatea care se neutralizeaza cu bicarbonatul de sodiu (NaHCO3): HCl + NaHCO3 ? NaCl + CO2 +H2O.
HCl este un gaz incolor, cu miros intepator. Densitatea sa este mai mare decat cea a aerului. Este foarte solubil in apa, iar in aer fumega. Se foloseste la obtinerea in laborator a hidrogenului, clorului, a clorurilor si a altor acizi mai slabi. Se foloseste ca agent de recunoastere a carbonatilor dupa dioxidul de carbon care se degaja in urma reactiilor: acid + carbonat ? sare + CO2 + H2O. De asemenea este folosit si la fabricarea maselor plastice, a firelor si fibrelor sintetice. 
Acidul clorhidric se gaseste in comert diluat 12,2% si concentrat numit acid clorhidric fumans (38%) .  .Acidul clorhidric este foarte solubil in apa.Industrial se livreaza in butelii sub presiune sau ca solutii concentrate
Acidul clorhidric este utilizat in metalurgie. sper sa fie bun ce ti-am zis