Răspunsuri

2014-03-22T11:28:50+02:00
Hey!
Istoria este printre materiile mele preferate iar când am fost anul acesta la olimpiada de istorie pe juideţ am avut ca subiect de învăţat şi revoluţia Paşoptistă.
Revoluţia paşoptiştilor=Revoluţia de la 1848-1849.
Problema agrară din programele revoluţiei a fost desfinţarea clăcii sau iobăgiei cum i se mai spune. Iobăgia era o taxă pe care ţărănimea era onligată să o plătească. În fiecare din program al revoluţiei a fost această cereer numai că un pic diferit:
progrmul revoluţei=un document redactat de revoluţionari care cuprinde cererile lor.
În Moldova: programul s-a numit ,,Petiţie-proclamaţie" una dintre cereri era desfinţarea clăcii fără descpăgubire. Cu alte cuvinte ţăraniii moldoveni vroiau ca taxa să dispară însă  fără a fi nevoie ca ei să plătească.
În Transilvania: Programul s-a numit ,,Petiţiunea Naţională" şi cuprindea exact acelaşi punct ca în Moldova.
În Ţara Românească: Programul s-a numit ,,Proclamaţia de la Islaz" cei de aici doreau desfinţrea clăcii însă cu despăgubire. Dintr-un motiv anume ei doreau să plătească pentru desfinţarea clăci.
Sper că te-am ajutat! :) 
  • Utilizator Brainly
2014-03-22T12:04:59+02:00
Problema agrara se referea la desfiintarea clacii( iobagia)- o taxa pe care taranimea trebuia sa o plateasca, aceasta problema este pusa in cadrul revolutiei de la 1848, iar programele revolutiei cuprindeau cererile revolutionarilor.
Sper ca te-am ajutat!:)