Ionut a compus urmatoarea problema: Intr-o cutie sunt 12 jucarii, din care 2 supra 3 sunt masinute si 1 supra 2 sunt avioane. Cate avioane si cate masinute sunt in cutie? Dan a observat ca este incorecta si a rezolvat-o in trei moduri diferite. *Explica de ce este gresita problema.Propune trei moduri de a o corecta. {in caz ca nu puteti scrie fractie scrieti cu supra}

2

Răspunsuri

2014-03-22T10:28:22+02:00
Cel mai inteligent răspuns!
2014-03-22T10:47:00+02:00
12 jucării
maşini:  \frac{2}{3} ·12 Se simplifică 12 cu 3 prin 3 la 3 rămâne 1 iar la 12 rămâne 4.⇒jucării=2·4=8
avioane: \frac{1}{2} ·12 Se simplifică 12 cu 2 prin 2, la 2 rămâne 1 iar la 12 rămâne 6⇒avioane=1·6=6
Dacă sunt 12 jucării ar însemna ca numărul avioanelor+numărul maşinilor=12 însă noi avem 8+6=12 ceea ce este fals.
Metode prin care poţi corecta porblema:
1. Enunţ:
Într-o cutie sunt 12 jucării, din care 2 supra 3 (mai corect sună două treimi) sunt maşinuţe şi 1 supra 3(o treime) sunt avioane. Câte avioane şi câte maşinuţe sunt în cutie?
Rezolvare:
12 jucării
maşini (am păstrt fracţia iniţială)⇒maşini=8
avioane: \frac{1}{3} ·12 Se simplifică 3 cu 12 prin 3. La 3 rămân e1 iar la 12 rămâne 4⇒avioane=1·4=4
Acuma problema este corectă deoarece avioane+maşini=8+4⇒8+4=12 ceea ce este corect.
2. Enunţ:
Într-o cutie sunt 12 jucării, din care 1 supra 2(o doime) sunt maşinuţe şi 1 supra 2(o doime) avioane. Câte maşinuţe şi câte avioane sunt în cutie?
Rezolvare:
12 jucării
maşinuţe: am mai calculaat  \frac{1}{2} prima oară la avioane⇒maşinuţe=6
avioane=exact ca mai sus⇒avioane=6
Acuma enunţul este corect deoarece maşinuţe+avioane=6+6⇒6+6=12 ceea ce este corect.
3. Enunţ:
Într-o cutie sunt 12 jucării, din care 1 supra 6(o şesime) sunt maşinuţe şi 10 supra 12(zece doisprezecimi) avioane.Câte maşinuţe şi avioane sunt în cutie?
Rezolvare:
12 jucării
maşinuţe:  \frac{1}{6}  ·12 Se simplifică 12 cu 6 prin 6, la 6 rămâne 1
iar la 12 rămâne2.⇒maşinuţe=1·2=2
avioane: \frac{10}{12} ·12 Se simplifică 12 cu 12 prin 12. la fiecare 12 rămâne 1⇒avioane=10·1=10
Acum cerinţa este corectă deoarece maşinuţe+avioane=2+10⇒2+10=12 ceea ce este adevărat.
Sper că te-am ajutat! :)
multumesc foarte mult
Nu ai pentru ce:)
esti foarte desteapta