Răspunsuri

2014-03-22T10:22:02+02:00
Clasificarea trairilor afective:                Criterii de clasificare: intensitatea, durata, complexitatea, gradul de constientizare si control voluntar, gradul de modelare socio-culturala.
1.       Procesele primare sunt trairi primare cu durata si intensitate variabile, sunt mult apropiate instinctelor si tind sa scape controlului constient.
a.       Tonul afectiv al proceselor cognitive – care se refera la reactiile emotionale ce insotesc orice act de cunoastere.
b.      Procesele de provenienta organica (starea de sanatate) - sunt cauzate de buna stare a organelor interne.
c.       Afectele – procese afective simple, primitive, foarte intense si violente, de scurta durata: groaza, mania, frica, plansul zgomotos, rasul in hohote.Se afla foarte aproape de instincte.


Proprietatile trairilor afective
a.       IntensitateaForta, taria cu care se manifesta. Tipul: hiperactiv, echilibrat emotiv, hipoemotiv.
b.      Polaritatea – tendinta de a gravita catre polul pozitiv fie catre polul negativ.
c.       Expresivitatea – capacitatea trairilor afective de a se exterioriza. Expresiile afective coreleaza conduite emotional-expresive, mimica, pantomimica.Nu intotdeauna intre trairea reala  si conduita emotional-expresiva exista concordanta. Conduitele, expresiile afective se conventionalizeaza si se standardizeaza in functie de specificul fiecarei culturi, traditii (semne afectogene).
d.      Mobilitatea proceselor afective= trecerea de la un tip de traire la alt tip (emotii-sentimente), trecerea de la un pol la altul (dragoste-ura) si trecerea de la o etapa la alta, trecerea de la faza de cristalizare la faza de destramare.A nu se  confunda mobilitatea justificata de fluctuatiile afective (treceri, schimbari fara motiv).
e.      Persistenta, mentinerea trairii si dupa ce a disparut stimulul afectiv.