Buna!Ma puteti ajuta va rog?! Azi am facut doina si am urmatoarea tema:
Scrieti si explicati ce este doina: - de jale;
- de iubire;
- de dor;
- de catanie;
- de haiducie.
Trebuie sa scriu definitia doinei de jale,doinei de iubire,doinei de dor,doinei de catanie,doinei de haiduciei si sa explicam.

MULTUMESC!

2

Răspunsuri

2014-03-20T20:06:02+02:00
Doina este o creație lirică vocală sau instrumentală, specifică poporului român, în care interpretul își exprimă în mod direct sentimentele de dor, de jale, de înstrăinare, de revoltă, tristețe, iubire, ură impotriva asupritorilor, regret, etc. Cuvintele „dor” și „jale” nu se întâlnesc atât de des în folclorul altor culturi/popoare, însă există un corespondent în fiecare limbă, de exemplu englezescul "longing", pentru „dor”, sau nemțescul "Sehnsucht", iar cuvântul „jale”, în engleză fiind "dreariness" sau "grief".
2014-03-20T20:14:59+02:00
Doina este o creatie  vocala.ea ,ai poate fi cantata si instrumentala nu doar vocala.in care cel interpereteaza(interpretul)canta,melodii de doina de jale bucurie de dor de iubire catanie de haiducie.ea se canta incet si rar ..in foarte putine cazuri se canta rapid
multumesc.1.ce s-ar intampla daca nu ar exista sol? 2.ce s-ar intampla daca in sol nu ar exista apa?dar aer? 3.ce importanta are prezenta in sol a resturilor putrezite de plante si animale?
1.daca nu ar exista sol,plantele nu ar putea traii.2daca in sol nu ar exista apa plantele nu sar putea lua hrana si nu ar fi de loc bine pentru unele munci agricole,daca nu am avea aer nu am putea respira si am murii.3acela se numeste humus si daca nu ar fi in sol nu sar putea planta aproape nimic in el pt ca plantele au nevoie de ingrasaminte.
multumesc din suflet
npk,daca mai ai ceva sa imi tr mesaj
bine merci