Răspunsuri

2014-03-19T16:54:34+02:00
Sângele este un lichid vital existent în corpul oamenilor precum şi în cel al animalelor, care hrăneşte toate organele şi ţesuturile corpului şi elimină substanţele nefolositoare sau reziduale din organism.
Cunoscut şi sub numele de "râul vieţii", sângele este pompat de către inimă printr-un sistem de vase de sânge, reprezentat de sistemul circulator.
O persoană adultă are între 5 şi 6 litri de sânge, ceea ce reprezintă 7-8% din greutatea totală a corpului. Cantitatea de sânge prezentă în organismul unei persoane poate varia. În timpul deshidratării, de exemplu la un maraton, volumul de sânge prezent scade. În cazul unei sarcini însă, volumul de sânge creşte, deoarece sângele mamei trebuie să transporte mai mult oxigen.
Rolul sângelui: 
Sângele transportă oxigen de la plămâni la toate ţesuturile corpului, iar la întoarcere transportă substanţe nefolositoare, în special dioxidul de carbon la plămâni, iar de aici CO2 este scos din organism prin intermediul expiraţiei. Când transportul de oxigen eşuează (sau nu are loc), persoana moare în câteva minute.
Alimentele care au fost transformate de sistemul digestiv în proteine, grăsimi şi carbohidranţi sunt de asemenea transportate la ţesuturi de către sânge. Aceste nutrimente oferă energia necesară metabolismului precum şi posibilitatea ca celulele să-şi îndeplinească funcţiile normale. Substanţele reziduale produse în timpul metabolismului, cum ar fi acidul uric, sunt transportate de către sânge la rinichi, unde sunt transformate în urină, iar apoi sunt eliminate din organism (prin excreţie).
Pe lângă oxigen şi nutrimente, sângele mai transportă şi hormoni, care reglează anumite funcţii ale corpului. Mişcarea acestor chimicale permit unui organ să controleze funcţia altuia deşi cele două organe se situează la o anumită distanţă unul de celălalt. Astfel, sângele joacă şi rolul de sistem de comunicaţii între anumite organe ale corpului
Sângele mai este responsabil şi de activităţile sistemului imunitar, ajutând la combaterea infecţiilor şi a bolilor. De asemenea, sângele mai transportă şi substanţe care îl împiedică să curgă din organism în urma unei răni, lucru realizat cu ajutorul coagulatorilor, care îşi încep activitatea la câteva secunde după rănire.
Sângele este vital şi pentru menţinerea unei temperaturi corporale stabile; la oameni această temperatură este de 37,00 C (98,60 F) şi poate varia în limite mici, de maxim un grad Celsius.
Producerea de căldură şi pierderea de căldură în diferite părţi ale corpului sunt echilibrate de transferul de sânge prin vasele de sânge. Acest lucru are loc datorită variaţiei diametrului vaselor de sânge din piele. Atunci când o persoană se supraîncălzeşte, vasele de sânge se dilată, iar un volum mărit de sânge circulă prin piele.
Căldura se împrăştie prin piele, reducând în mod eficient temperatura corporală. Din cauza măririi volumului de sânge ce trece prin piele, aceasta poate deveni roz.
În condiţii de temperatură scăzută, pielea devine palidă, odată cu micşorarea diametrelor vaselor de sânge, acesta nemaiajungând în piele şi reducând astfel pierderile de căldură.

Compoziţia sângelui:
Aproximativ 55% din cantitatea de sânge este reprezentată de lichidul cunoscut sub numele de plasmă. Restul de 45% este compus din trei tipuri de celule: celule roşii (eritrocitele), celule albe (leucocitele) şi trombocitele.
A) Plasma: este compusă în special din apă şi săruri. Rinichii sunt cei care menţin concentraţia de sare în plasmă, deoarece orice fluctuaţie a acestei concentraţii poate duce la funcţionarea incorectă a celulelor corpului. În condiţii extreme, modificarea acestei concentraţii poate duce la comă şi chiar moarte. 
 Plasma conţine de asemenea şi vitamine, minerale, proteine, factori coagulanţi şi produse reziduale. Plasma are de obicei culoare galbenă datorită proteinelor dizolvate în ea.