Daca 2x+y=8-2x rezulta ca 2x+2x+y=8, apoi 4x+y=8, apoi 4x=8-y, apoi x= (8-y)/4, apoi x=2-y/4, inlocuim in cea de-a doua relatie astfel: 3(2-y/4-y)-2y=29,rezulta 6-3y/4-3y=29, apoi amplificam cu 4 si renuntam la numitori astfel: 24-3y-12y=116, apoi 24 -15y=116, apoi -15y=116-24, apoi -15y=92, rezulta y=-92/15 si apo inlocuiesti pe y in prima relatie si afli si x-ul.
Este freşit
greşit
nu e atat rezultatul.

Răspunsuri

2014-03-22T08:17:04+02:00
 \left \{ {{2x+y=8-2x} \atop {3(x-y)-2y=29}} \right.
Prima dată aducem fiecare ecuaţie la forma cea mai simplă:
1) 2x+y=8-2x  Mutăm -2x din partea dreaptă a egalului în partea stângă a lui cu semn schimbat adică +2x. Obţinem:
2x+y+2x=8
4x+y=8
2) 3(x-y)-2y=29  Desfacem paranteza:
3x-3y-2y=29
3x-5y=29    Am obţinut sistemul:
 \left \{ {{4x+y=8} \atop {3x-5y=29}} \right.
Acum:
4x+y=8⇒y=8-4x  Înlocuim în a doua:
3x-5y=29⇒3x-5(8-4x)=29
                 3x-40+20x=29
                 3x+20x=29+40
                  23x=69
                  x=69:23
                  x=3⇒y=8-4x⇒y=8-4·3=8-12⇒y=-4
Răspuns:
x=3
y=-4
Verificare:
Dacă am rezolvat exerciţiul corect înseamnă că dacă aş înlocui x-ul şi y-ul într-una din ecuaţii ar trebui să-mi dea acelaşi rezultat.O să înlocuim în prima:
4x+y=8
4·3+(-4)=8
4·3-4=8
12-4=8
8=8
Sper că te-am ajutat! :)
1 5 1