A) 2x supra 2x-3=x+2 supra x+1
b)3x-1 supra x+2=3x supra x-1
c)7x-3 supra x+5=7x-5 supra x+2
d)x-1 supra x+2=x+2 supra x+1
e) x-radical 2 supra x =x supra x+radical2
f) 0,3x-1 supra 5x=0,3 supra 5x
g) 2x-1 supra 6x -3 = -1 supra 6
h) 3x-1 supra 6x -2=4x-1 supra 8x-2
Ajutoorrr vaa rogg,ca ma asculta la matee!!

2

Răspunsuri

2014-03-18T21:04:02+02:00
a) 2x/2x-3=x+2/x+1 
   2x(x+1)=(2x-3)(x+2) 
   2x patrat + 2x = 2x patrat + 4x - 3x - 6 
   2x = x - 6 
   x = -6
b) 3x-1/x+2=3x/x-1   
   (3x-1)(x-1) = (x+2)3x 
    3x patrat - 3x - x + 1 = 3x patrat + 6x 
    - 4x +1 = 6x 
    - 10x = -1   
    10x = 1 
     x = 1/10
c) 7x-3/x+5=7x-5/x+2 
   (7x-3)(x+2) = (x+5)(7x-5) 
    7x patrat + 14x - 3x - 6 = 7x patrat - 5x +35x - 25
    11x - 6 = 30x - 25 
    19x = 19 
     x=1
d) x-1/x+2=x+2/x+1 
   (x-1)(x+1)=(x+2)(x+2) 
    x patrat - 1 = x patrat + 2x + 2x + 4   
   -1 = 4x + 4 
    4x = -5 
    x = -5/4
e) x - radical 2 / x = x / x + radical 2 
    (x - radical 2)(x + radical 2) = x*x   
   x patrat - 2 = x patrat 
   -2=0

f) 0,3x - 1 / 5x = 0,3 / 5x 
  (0,3x - 1)5x = 5x*0,3 
   1,5x - 5x = 1,5x 
   -5x = 0
     x = 0
g) 2x-1 / 6x-3 = -1/6   
  (2x-1)6 = (6x-3)-1   
  12x - 6 = - 6x + 3 
   18x = 9 
    x = 2
h) 3x-1 / 6x-2 = 4x-1 / 8x-2 
   (3x-1)(8x-2) = (6x-2)(4x-1) 
   24x patrat - 6x - 8x +2 = 24x patrat - 6x - 8x + 2 
   24x patrat - 14x + 2 = 24x patrat - 14x + 2   
  0=0
Cel mai inteligent răspuns!
2014-03-18T21:42:50+02:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
1.2x/2x-3=x+2/x+1⇒x(x+1)=(x+2)(2x-3)⇒x²+x=2x²-3x+4x-6⇒x²-2x²+x+3x-4x+6=0⇒
-x²+6=0⇒-x²=-6 inmultim cu -1⇒x²=6⇒x indice 1=plus radical din 6 si x indice 2=minus radical din 6
ex  2.3x-1/x+2=3x/x-1⇒(3x-1)(x-1)=3x(x+2)⇒3x²-3x-x+1=6x²+6x⇒3x²-6x²-3x-x-6x+1=0⇒-3x²-10x+1=0 inmultim cu -1⇒3x²+10x-1=0⇒calculam Δ=b²-4ac⇒Δ=100+12=112⇒x indice 1=(-10+√112)/6=(-10+√2²·2²·7)6=(-10+2²√7)6=2(-5+2√7)/6 simplificam cu 2⇒x indice 1=(-5+2√7)/3
x indece 2=(-10-√112)6=...........facem calculele c mai sus⇒x indice 2=(-5-2√7)/3
ex.3.....7x-3/x+5=7x-5/x+2⇒(7x-3)(x+2)=(x+5)(7x-5)⇒7x²+14x-3x-6=7x²-5x+35x-25⇒
7x²-7x²+14x-3x+5x-35x=-6-25⇒-19x=-19 inmultim cu -1⇒19x=19⇒x=19/19⇒x=1
ex.4   ....x+1/x+2=x+2/x+1⇒(x-1)(x+1)=(x+2)(x+2)⇒x²+x-x-1=x²+2x+2x+4⇒
x²-1=x²+4x+4⇒x²-x²-4x=4+1⇒-4x=5 inmultim cu -1⇒4x=-5⇒x=-5/4
ex.5....(x-√2)/x=x/(x+√2)⇒(x-√2)(x+√2)=x·x⇔desfacem parantezele
x²+√2·x-√2·x-√4=x²⇒x²-x²-2=0⇒0-2=0 nu are solutie
ex.6....(0,3x-1)/5x=0,3/5x⇒(0,3x-1)·5x=0,3·5x⇒1,5x²-5x=1,5x⇒1,5x²-5x-1,5x=0⇒
1,5x²-6,5x=0⇒x(1,5x-6,5)=0⇒x indice1=0 si 1,5x-6,5=0⇒1,5x=6,5⇒x=6,5/1,5⇒
x indice 2=4, (3)
ex.7.....(2x-1)/(6x-3)=-1/6⇒(-6)(2x-1)=(-1)(6x-3)⇒-12x+6=-6x+3⇒-12x+6x=3-6⇒-6x=-3 inmultim cu -1⇒6x=3⇒x=3/6 simplificam⇒x=1/3
ex.8....(3x-1)/6x-2=4x-1/8x-2⇒(3x-1)(8x-2)=(4x-1)(6x-2)⇒24x²-6x-8x+2=24x²-8x-6x+2⇒24x²-14x+2=24x²-14x+2⇒24x²-24x²-14x+14x=2-2⇒0=0 nu are solutii
succes maine, cred ca as merita un punctaj mai mare ca au fost 8 ex. si mi-a luat ceva timp sa le rezolv
incearca sa te uiti la modele si sa faci multe exercitii, numai asa poti invata

4 5 4