Răspunsuri

2014-03-18T20:35:56+02:00
Nuvela este o specie literara a genului epic in proza cu un singur fir narativ,dar cu o actiune mai complicata decat a schitei la care participa un  numar relativ mare de personaje ce actioneaza intr-un timp mai indelungat si pe un spatiu mai lung
       In nuvela "Popa Tanda" avem ca personaje:preotul Trandafir personaj principal,sateni,preoteasa, clopotar Cozonac si Marcu Florii Cucului personaje secundare iar nepotii preotului personje episodice.
       Autorul isi exprima in mod indirect sentimentele in special fata de personajul principal.Actiunea se petrec in doua locuri diferite,la inceput la Butucani apoi se muta  in Saraceni.AStfel naratorul urmareste un singur fir epic,urmarindu-l pe parintele Trandafir in devenire.Acesta traieste un conflict exterior cu sateni din Butucani cand il reclama la episcopie si atunci cand incearca din rasputeri sa schimbe atitudinea noilor sateni,iar un conflict interior,in sufletul sau,vazand ca familia sa este chinuita.
       Ca mod de expunere predomina naratiunea care se imbina cu descrierea si cu dialogul.
       Datorita celor prezentate mai sus "Popa Tanda" scrisa de Ioan Slavici apartine speciei litarare a genului epic nuvela.
2 3 2
Cel mai inteligent răspuns!
2014-03-18T20:54:13+02:00
Nuvelele lui Ioan Slavici sunt realiste, deoarece autorul a observat îndeaproape viaţa ţăranilor ardeleni. Opera „Popa Tanda” a fost publicată în 1875 fiind operă epică în care naratorul relatează fapte şi întâmplări care îl au în centrul lor pe părintele Trandafir.Nuvela este opera epică în proză de dimensiuni medii, cu un fir narativ central, care are o construcţie riguroasă a subiectului, cu un conflict concentrat care implică un număr relativ redus de personaje.Acţiunea operei are un singur fir narativ care este structurat pe o succesiune de episoade. Episoadele care se succed în operă sunt: părintele Trandafir este preot în satul Butucani fiind un om bun, înţelept, harnic şi foarte sincer; acesta este mutat în satul Sărăceni, un sat dezolant cu oameni săraci şi leneşi; părintele se hotărăşte să le schimbe atitudinea faţă de muncă; acesta încearcă prin sfaturi, batjocură, ocară, apoi prin exemplul personal; oamenii se apucă de muncă, satul devine unul prosper iar părintele Trandafir deşi îmbătrânit a rămas acelaşi.În operă există un conflict principal care generează alte conflicte secundare. Ioan Slavici pune în prim-plan conflictul exterior dintre părintele Trandafir şi enoriaşii săi, conflict cauzat de sinceritatea preotului care încearcă să le schimbe atitudinea faţă de muncă. Acest conflict generează conflictul interior al preotului care trece de la o stare sufletească la alta: entuziasmul său se transformă în dezamăgire profundă şi apoi creează o stare de disperare în sufletul preotului.Accentul nu cade pe acţiune, ci asupra trăirilor şi evoluţiei personajelor. Ioan Slavici construieşte acest personaj ilustrând chipul preotului ardelean ca model spiritual al ţăranului român. Părintele Trandafir era un om înţelept, harnic, ambiţios fapt reieşit din descrierea făcută de Slavici la începutul operei şi din faptele sale. La sfârşitul operei, părintele Trandafir este văzut ca „omul lui Dumnezeu”.În această operă, principalele moduri de expunere sunt naraţiunea şi descrierea care se împletesc cu dialogul. Aducând argumentele de mai sus am demonstrat că opera „Popa Tanda” este o nuvelă.
1 5 1