Răspunsuri

2014-03-18T10:38:26+02:00
Vlad Tepes s-a nascut in 1431 intr-o casa din Sighisoara care mai pastreaza o inscriptie, marturie a nasterii lui. Vlad Tepes, din neamul Draculestilor, a fost nepotul marelui domnitor roman Mircea cel Batran (1386-1418). Tatal sau, Vlad Dracul, membru al Ordinului Dragonului, a devenit in 1436 print al Valahiei (cu capitala la Targoviste). In 1442, Vlad impreuna cu fratele sau mai mic, Radu, au fost luati prizonieri de turci, din motive politice; a stat inchis pana in 1448.
La 17 ani, Vlad Tepes, ajutat de o armata turceasca, a incercat sa preia puterea in Valahia, dar a fost invins de Vladislav al II-lea. In 1456 a reusit sa obtina tronul, domnind sase ani.

Una dintre legendele despre Vlad Tepes este legata de pedepsirea celor implicati in asasinarea tatalui sau: cei care au participat la aceasta au trebuit sa mearga pe jos de la Targoviste la Poienari, iar aici sa ridice o fortareata pentru domnitor.
Vlad Tepes era cunoscut de catre supusii sai ca un domn crud, dar drept. Cruzimea sa era urmarea suferintelor si ororilor indurate de-a lungul vietii. De asemenea, multe dintre metodele de tortura pe care el le folosea erau preluate de la turci (cum ar fi trasul in teapa).

Se spune ca in timpul domniei sale o cupa de aur se afla la fantana din centrul orasului Targoviste, care servea pentru baut trecatorilor. Conform cronicarilor vremii, cupa nu a fost furata atata vreme cat Tepes a domnit.
In 1462, a obtinut mai multe victorii impotriva turcilor, dar a fost, pana la urma, invins; s-a refugiat in Ungaria, la Visegrad, unde Matei Corvin l-a arestat. La insistentele lui Stefan cel Mare a fost eliberat, in 1476, dupa 13 ani de arest, si inscaunat ca domnitor al Valahiei. Domnia sa a durat putin, la cateva luni fiind ucis.

Locurile de care este legat numele lui Dracula sunt Manastirea Snagov (pe insula lacului Snagov, mentionata pentru prima data la 20 septembrie 1459, unde se banuieste ca a fost inmormantat Vlad Tepes), Castelul Bran de langa Brasov (prima atestare documentara a acestuia o reprezinta actul emis la 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d"Anjou. In 1448, Vlad Tepes este insarcinat de catre Iancu de Hunedoara cu apararea nordului Transilvaniei si a acestei trecatori. In timpul celei de-a doua domnii, Vlad Tepes a oferit negustorilor brasoveni diferite privilegii), Cetatea Poienari (resedinta reala a domnitorului, este si ea un loc important in crearea legendei. Orasul Targoviste poate fi si el considerat una din resedintele acestuia, cu ruinele Curtii Domnesti), Curtea Veche din Bucuresti (domina centrul istoric al Capitalei. Aici se afla vestigiile curtii ridicate de catre Vlad Tepes Dracula (sec. XV), in timpul caruia Bucurestiul devine capitala Tarii Romanesti).
Fortat de imprejurari, Vlad Tepes a trecut la religia catolica, despre acest fapt poporul spunand ca "s-a dat cu dracul", aluzie si la faptul ca Vlad Tepes era membru al Ordinului Dragonului, ca si tatal sau. Imaginea lui Vlad Tepes - aceea de om putin credincios si sangeros - a fost creata dupa moartea sa prin legendele de origine germanica. Exagerarea cruzimii lui s-a datorat unor ecleziasti catolici, care nu se supuneau legilor tarii, si care au creat povesti de groaza despre faptele lui, influentand astfel lumea vestica. De aici s-a inspirat si Bram Stoker, un irlandez cu o inchipuire foarte bogata, in realizarea unui roman care avea sa aiba un succes rasunator (Dracula, 1897). Cartea lui Bram Stoker a fost ecranizata in mai multe variante inca de la inceputul cinematografiei.
2014-03-18T12:58:26+02:00
Mihai eminesc a fost un bun poet
vlad tepes i se vine numele ca atragea in tepes
ion greanga a vost un poveswtitor romana si cunoscut ca prietenul sau miahai eminesc