Vreau si eu ajutor la stiinte ale naturii de cls.a 3-a ,enumera cateva animale care traiesc in sol. explica.ce s-ar intampla daca nu ar exista sol? ce s-ar intampla daca in sol nu ar exista apa?dar aer? ce importanta are prezenta in sol a resturilor putrezite de plante si animale? noteaza cateva motive pentru care omul trebuie sa protejeze solul.

1

Răspunsuri

2014-03-16T18:03:02+02:00
Cartita traieste in sol.. daca nu ar fi existat pamantul ar avea multe minerale care nu trebuiesc. Omul trebuie sa protejeze solul deoarece scoarta terestra nu se ingrijeste singura. Solul este partea superioară, afânată, a litosferei, care se află într-o continuă evoluție sub influența factorilor pedogenetici, reprezentând stratul superficial al Pamantului în care se dezvoltă viața vegetală. Stratul fertil al solului conține nutrienți și este alcătuit din humus.
Dar cum se formează solul însuşi? Solul se formează la suprafaţa ucatului din stratul superior al rocilor pe anumite elemente de relief. Acest proces este foarte îndelungat şi constă în interacţiunea mai multor factori de pedogeneză cum ar fi: roca-mamă, organisme vii (animale şi microorganisme), climă, vegetaţie, relief, ape freatice şi de suprafaţă, timpul geologic.Alt factor important sunt organismele vii (indeosebi vegetaţia şi microorganismele) care şi ele condiţionează formarea diferitor feluri de sol.
multumesc de ajutor
Cu placere. Sper sa fie bine :*
sper si eu merci