Se dau textele:
A. Gresesc acei preoti care spun ca prin indulgentele acordate de Papa de la Roma omul este dezlegat de orice pedeapsa si ca se mantuie. Se vor osandi pe veci aceia care cred ca prin scrisori de iertare a pacatelor isi asigura mantuirea.(din cele 95 de teze ale lui Martin Luter, 1517)
B. Sfantul Consiliul loveste cu blestem pe toti cei ce pretind ca indulgentele sunt inutile sau pe cei care neaga ca biserica are puterea de a le acorda.
1. Scrieti litera corespunzatoare fiecarui document dupa cum urmeaza: Exprima punctul de vedere al : -reformatilor -catolicilor
2. Pornind de la documentele A si B imaginati un dialog intre Martin Luter si un reprezentant al bisericii catolice in privinta credintei si a vanzarii de indulgente.
3. Cautati informatii suplimentare pentru a raspunde la intrebarea:
S-a manifestat reforma religioasa si in spatiul romanesc? In urma acestei investigatii creati un afis care sa cuprinda informatii semnificative si imagini sugestive.

1

Răspunsuri

2014-03-13T02:32:09+02:00
1. Scrieti litera corespunzatoare fiecarui document dupa cum urmeaza:                                 Exprima punctul de vedere al : -reformatilor    A                                                                                                         -catolicilor     B

2. Pornind de la documentele A si B imaginati un dialog intre Martin Luter si un reprezentant al bisericii catolice in privinta credintei si a vanzarii de indulgente.
- Vindem indulgente, vindem indulgente... indulgente ieftine...
- Cum poti sa vinzi asa ceva? Cum dupa ce ai pacatuit poti sa ti rascumperi pacatul cu un pumn de galbeni?
- Da, asa zice Sfantul Parinte, si daca zice el asa atunci e lege. Cumperi? Tu ce pacate ai facut? Uite asta e mai ieftina.
- Esti un nebun de crezi ca mantuirea sufletului consta in indulgente, sa cumpar mii de indulgente si tot pacatos ai sa ramai.

3. Reforma a patruns si in spatiul romanesc, mai mult in Transilvania unde s au format o serie de grupari destul de numeroare in randul ungurilor si sasilor; ca efect vizual al influentei curentului reformist putem observa si azi o serie de biserici reformate, evanghelice care sunt rasfirate de a lungul intregului Ardeal.
2 5 2