Alcatuiti un eseu in care sa argumentati necesitatea separarii puterii in stat

1
am dat 30 pct ......va roggg am nevoie urgent de acest eseu
30 DE PCT...NU VREA NIMENI?
vreau eu :d
pai raspunde (bine)daca vrei..
e la cultura civica(10 randuri de caiet d'ala mic)

Răspunsuri

2014-03-12T17:43:46+02:00
Aparitia acestui concept politic isi are originea in evitarea aparitiei de state totalitare (statele comuniste, Iran, fosta Libie, Imperiul Roman in timpul lui Octavianus Augustus), autoritare (Franta in timpul lui Ludovic al XIV lea) care stabileau ca seful statului era unica sursa de putere.
Principiul separarii puterilor in stat a aparut in Antichitatea greaca, mai precis in Atena secolului VI-V iHr. cand se vor smulge o serie aristocratiei o serie de drepturi care se vor da a populatiei Atenei.  In urma acestui transfer  de putere s a observat o ampla dezvoltare economica si politica a orasului - stat care isi va incheia brusc perioada in timpul celebrului sef atenian pe nume Pericle.
De a lungul secolelor idea separatiei puterilor in stat a supravietuit astfel incat o data cu dezvoltarea impetuoasa a burgheziei si ulterior a clasei muncitoare sa fie reinventata si sa capete o mai mare valoare.
Dupa cele 2 conficle mondiale s a ajuns ca acest concept sa fie in mare parte acceptat de catre statele lumii ca fiind unul dintre promotorii armoniei intr un stat democratic.
Tehnic vorbind acest concept politic divide puterea in 3 parti:
- puterea executiva ce o detine Guvernul
- puterea legislativa ce o detine Parlamentul (alcatuit din Camera Deputatilor si Senat)
- puterea judecatoreasca detinuta de catre Tribunale