Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-03-12T16:56:16+02:00
Renumitul conducator atenian Pericle s-a nascut in anul 495 i.Hr., avandu-l ca tata pe Xantipos si mama pe Agariste. Probabil nu a fost destul de sigur pe destinul sau in tinerete si poate de aceea se intra in politica cand implineste 30 de ani, putin inainte de alegerile din 461 i.Hr., pentru a milita, cu trup si suflet, in partidul democrat, contrar tuturor traditiilor familiale. In scurt timp va fi numit strateg al Atenei, o alegere care va demonstra ca era omul potrivit la locul potrivit (fiind astfel confirmat pe post timp de 15 ani; sunt 15 ani de munca asidua, de incredere totala venita din partea populatiei ateniene). El nu-si iroseste timpul cu vorbaria fara rost sau cu hoinareli: om de stat, muncind cu indarjire. Nu se lasa corupt, nu isi neglijeaza problemele personale si este cam strans la mana. Proprietar al unor domenii intinse in Attica, Pericle a incredintat administrarea bunurilor sale unui servitor, Evanghelos. In viata publica procedeaza cu iscusinta, fiind un politician subtil si ager. Pentru a-si pastra ascendentul asupra poporului, a carui fire schimbatoare ii este cunoscuta, urca foarte rar la tribuna, lasand prietenilor sai sarcina de a-i sustine parerile. De fapt, el este cel care conduce, nu poporul. Aceasta autoritate suprema o datoreaza faptului ca este considerat o „gura de aur”, fiind supranumit „Olimpianul”. Ajuns ulterior si sef al partidului democrat, el era si un mare protector al stiintelor si artelor, in vremea sa Atena a cunoscut perioada cea mai infloritoare atat din punct de vedere cultural cat si politico – militar in raport cu celelalte polisuri grecesti si alte state din regiune.
In timpul sau, democratia ateniana de tip sclavagist atinge cel mai inalt nivel de dezvoltarre politica; un nivel care nu se regasea in nici un stat din Antichitatea Clasica. In timpul sau s-au initiat numeroase reforme democratice, care au transformat orasul intr-un centru politic, cultural si artistic al lumii grecesti. A construit Partenonul, noul Erehteion s.a. in timpul domniei lui a inceput Razboiul peloponesiac (431 - 404 i.Hr.), in care a fost implicata si Atena. A fost rapus de ciuma, care a lovit Atena in perioada desfasurarii acestui razboi. 
Se stinge din viata in anul 429 i.Hr. lasand o amintire vie celor cei vor urma, mostenirea sa impresionează atat de mult incat secolul in care a trait (sec. V i.Hr.) a fost supranumit "Secolul lui Pericle".
21 4 21