Vreau si eu ajutorul la o compunere,va rog! Si cerinta cere asa:redacteaza in maximum 20 de randurival unui jurnal de calatorie in care sa exprimi impactul pe care la avut asupra ta intalnirea cu un grup de arheologi.

1

Răspunsuri

  • Utilizator Brainly
2014-03-11T19:16:45+02:00
La întoarcerea din vizita pe care am făcut-o cu ocazia Sesiunii de Conferinţe Orientale Lumen Euro-East II, doresc să împărtăşesc câteva gânduri despre aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu, în care, de fapt, fiecare creştin este chemat să îşi regăsească propriile rădăcini. Suntem astăzi în Sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena (21 mai – data solicitării interviului – n.n.), providenţială coincidenţă, care ne invită să ne aducem aminte faptul că primul oraş creştin este Constantinopolul, capitala Imperiului Roman, dorită de Constantin cel Mare, tocmai pentru că, la Roma, în sec. al IV-lea, erau foarte multe temple dedicate zeităţilor păgâne. Constantin îşi dorea un oraş eminamente creştin. El alege zona aceasta la limita dintre cele două continente, Europa şi Asia, în preajma Strâmtorii Bosforului, pentru că este şi o zonă strategică importantă. În acelaşi timp, în mod simbolic, este la frontiera dintre două continente şi putem spune, astăzi şi două culturi. Constantinopolul va rămâne pentru multă vreme centrul lumii. Se mai poate vedea încă o coloană de marmură, rămasă în apropierea bisericii Haghia Sofia, dintr-un arc de triumf care constituia locul kilometrului 0, de la care Constantin a măsurat toate distanţele din Imperiul Roman.

Constantinopolul, astăzi Istambul, se află pe teritoriul Turciei, o ţară paradoxală. Aici este leagănul creştinătăţii pentru că, în acest teritoriu al Turciei actuale au avut loc primele opt Concilii Ecumenice ale Bisericii-Una, începând cu Niceea, Efes, Constantinopol, Calcedon, ş.a..Republica Turcia actualmente are o suprafaţă de 780.580 kmp, dintre care aproape 10.000 kmp sunt acoperiţi de apă. Populaţia Turciei este de 67.803.927 locuitori, în marea lor majoritate de religie islamică (99,8%), şi doar 0,2% creştini şi evrei. Este, într-adevăr, un mare paradox, faptul că, aceste locuri, care au constituit de-a lungul secolelor originea creştinismului şi izvorul unei spiritualităţi autentic creştine – mă refer în special la zona Capadociei, de unde provin Sfinţii Părinţi Capadocieni: Sfântul Vasile cel Mare, întemeietorul monahismului oriental, cenobitic, fratele său Sfântul Grigorie de Nyssa, împreună cu prietenul şi tovarăşul său de studii Sfântul Grigorie Teologul sau Grigorie de Nazianz – păstrează azi doar puţine urme ale creştinismului înfloritor de odinioară.
1 5 1