Răspunsuri

2014-11-19T17:33:46+02:00
Conventia cu privire la Drepturile Copilului are 42 de articole care se referă strict la drepturile copilului. Aceste articole sunt clasificate în:drepturi de protecțiedrepturi de dezvoltaredrepturi de participareInteresul pentru drepturile copilului a aparut in a doua jumatate a 
Secolului al XIX-lea, cand a luat nastere prima miscare preocupata de 
aspecte referitoare la DEZVOLTAREA copilului, care pleda pentru 
PROTECTIA copilului impotriva neglijarii, exploatarii si a violentei. 
Spre sfarsitul anilor '60, s-a pus accentul pe ideea drepturilor de PARTICIPARE ale copilului. Mai multi lideri de opinie au sustinut ca si copiii au competentele necesare pentru a lua decizii in privinta problemelor importante din viata lor si ca ar trebui lasati sa participle la luarea acestor decizii.
Pe 20 noiembrie 1989, s-a adoptat Conventia ONU cu privire la drepturile copilului. Aceasta a intrat in vigoare in septembrie 1991 si a fost ratificata de majoritatea tarilor din lume, cu exceptia Statelor Unite ale Americii si a Somaliei.
Romania a ratificat Conventia pe 28 septembrie 1990 prin Legea nr.18/1990 si s-a inspirat din aceasta atunci cand a elaborat Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. 

1)Orice copil are dreptul la viaţă, supravieţuire şi dezvoltare.
2)Orice copil are dreptul la un nume, la o naţionalitate, are dreptul, în măsura posibilului, să-şi cunoască părinţii şi să fie îngrijit de aceştia.
3)Copiii trebuie protejaţi împotriva oricăror forme de exploatare, împotriva violenţei, abuzului, abandonului şi a altor tratamente dăunătoare.
etc.