Răspunsuri

2014-11-18T17:10:09+02:00
NOTA DE FUNDAMENTARE
Piesele conjugate ale motorului sunt in miscare relativa una fata de alta cu contact direct intre unele suprafete. Deplasarea relativa a pieselor conjugate este insotita de o forta de rezistenta numita forta de frecare. Cu cat este mai mare frecarea, cu atat mai intens este procesul de uzura. Pentru marirea duratei de functionare a motorului este necesara micsorarea frecarii.
Frecarea scade simtitor daca suprafetele in frecare ale pieselor sunt separate printr-un strat intermediar de lichid cu proprietati de ungere.
In motoarele cu ardere interna, in functie de particularitatile constructive si de conditiile de lucru, piesele sint supuse mai multor frecari, si anume :irecari lichide (hidrodinamice), semilichide si la limita.
Daca suprafetele in miscare sant separate intre ele, printr-o pelicula de lubrifiant de o anumita grosime bine determinata pentru conditiile respecfive, atunci in interiorul peliculei de lubrifiant ia nastere o frecare lichida. Lagarele paliere si de biela ale motoarelor sint calculate pentru conditiile de lucru caracterizate prin frecare lichida.
Din această cauză ţinând cont de importanţa majoră a instalaţiei de ungere pentru funcţionarea motoarelor cu ardere internă, mi-am ales această temă pentru proiectul final de absolvire a nivelului 2 de calificare în meseria de mecanic auto
CAPITOLUL I
NOTIUNI GENERALE
Rolul principal al instalatiei de ungere este reducerea fortelor de frecare si prin aceasta micsorarea uzurii si a pierderilor mecanice.
In functie de procedeul de aducere a lubrifiantului la suprafetele in frecare ale pieselor motorului, se deosebesc urmatoareIe sisteme de ungere :
— ungerea prin stropire sau barbotaj ;
— ungerea prin presiune;
— ungere a prin picurare sau scurgere;
— ungere combinata (mixta);
— ungerca prin amestec,.
Ungerea prin stropire sau barbotaj se caracterizeaza prin faptul ca uleiul aflat in baia de ulei a motorului este antrenat de piesele mobile ale mecanismului biela-manilvela si improscat sub forma de picaturi spre piesele in frecare.
Intensitatea procesului de ungere prin stropire depinde de pozitia automobilului, de vilteza de rolatie a arborelui cotit si de nivelul uleiului in baie.
Ungerea prin presiune se caracterizeaza prin faptul ca uleiul este condos prin conducte in mod fortat de catre o pompa la toate locurile de ungere.
In acest fel se asigura debitarea cantitatii de ulei corespunzatoare solicitarilor la care sunt supuse diferitele piese. Presiunea de lucru a unei astfel de instalatii de ungere asigura in acelasi timp spalarea impuritatilor mecanice produse
prin uzarea pieselor in frecare si racirea acestora.
Ungerea prin picurare se produce prin scurgerea sau prelingerea uleiului de pe unele piese ale motorului aflate deasupra punctelor unse in acest mod. In exemplu de ungere prin picurare il constituie tijele impingatoare ale supapelor, tachetii si camele motoarelor la care uleiul iesit din lagarle axului culbutorilor se scurge spre baia de ulei.
Ungerea combinata sau mixta se caraterizeaza prin faptnl ca piesele cele mai importante ale motorului se ung sub presiune, iar celelalte prin stropire sau prin picurare.
Sistemul de ungere este format din doua circuite de ulei ; unul principal si unul secundar. Circuitui principal de ulei cuprinde : rezervorul de ulei, pompele de ulei, conductele prin care se deplaseaza uleiul spre punctele principale de ungere si suprafete de siguranta. Circuitul secundar cuprinde : filtrele de ulei si radiaiorul de racire.
Sistemul de ungere mai contine : aparatele de control pentru determinarea si indicarea presiuni, temperaturii, nivelului uleiului din carter si dispozitive de siguranta pentru prevenirea suprapresiuni in carter si conductele de ulei.
In functie de dispozitivul care formeaza rezervorul de ulei, sistemelor de ungere pot fi : cu carterul uscat, si cu carterul umed.
Sistemul de ungere cu carterul uscat este caracterizat prin existenta unui rezervor special pentru ulei, carterul motorului fiind uscat.
Sistemul de ungere cu carierul umed - cel mai raspandit pe motnarele de automobil se caracterizeaza prin aceea ca 90-95℅ din cantitatea totala de ulei se gaseste in carterul inferior al motorului.
CAPITOLUL II. ELEMENTELE COMPONENTE ALE INSTALAŢIEI DE UNGERE


1 4 1