Rezolvati cerintele cu privire la urmatorul text:

Mă întremam anevoie dintr-o boală grea, şi medicii stăruiau să schimb aerul. Mi-am adus atunci aminte de vărul Dionis, care stăpînea o moşie pe plaiurile Buzăului. #u mai călcasem pe acolo din copilărie, cînd petreceam verile la bunici. Fără să-l mai vestesc, m-am suit dimineata în tren, şi la scăpătatul soarelui, după ce am urcat toată albia Buzăului, proptită cu speteze de munti albaştri în fund, eram la capătul călătoriei, cu toate umbrele copilăriei abătute asupra mea. Am aşteptat îndelung, pînă ce un slugoi, stîrnit de hărmălaia cîinilor, s-a îndurat să iasă, bănuitor - boierul nu era acasă. A trebuit să stăruiesc, oarecum amenintător, ca să-mi dea drumul şi să mă ducă la polătile argatilor. Aici, dada Sia, bătrîna doică a lui Dionis, care ne dădăcise copilăria, după ce m-a udat cu toate lacrimile economisite pînă atunci, m-aurcat în casă şi m-a găzduit chiar în odaia lui Dionis, singura unde se afla un pat şi se putea dormi. Toate celelalte erau pustii. Bătrîna, povestindu-mi, se căina cu mîna pe inimă. As fi vrut sa aflu unde e Dionis. Are sa-mi spuie a doua zi. Acum, trebuie sa ma culc.
Vasile Voiculescu -- "Sakuntala"

1= Scoateti ideile principale din text!
2= De ce amana dada Sia pentru a doua zi dezvaluirea locului in care este Dionis? Va fi o povestire trista sau vesela cea care urmeaza? ARGUMENTATI!!!
3= Indicati locutiunea verbala din text si analizati-o!

1

Răspunsuri

2014-11-17T20:20:16+02:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
1.Personajul isi aduce aminte de copilarie si de varul  Dionis, pe care-l viziteaza. Acesta, dupa o lunga calatorie, ajunge la ''polatile argatilor'', unde dupa multe rugaminti este primit si intampinat de dada Sia. Aceasta era batrana doica a celor 2 din copilarie si amana dezvaluirea locului in care se afla Dionis.
2 Povestirea va fi una trista, deoarece dada Sia amanapentru a doua zi dezvaluirea locului in care este Dionis, fiindca nu vrea sa-l intristeze din prima zi pe copil.
3.''Mi-am adus atunci aminte''-locutiune verbala,diateza activa, conjugarea I, modul indicativ, timpul perfect compus, persoana I, numarul singular, functie sintactica de predicat verbal.
42 4 42