Răspunsuri

2014-11-17T19:38:10+02:00
Poezia "Parintii" de Ana Blandiana este o opera lirica, deoarece autorul isi exprima in mod direct sentimentele pe care le are fata de parinti: de dragoste, de duiosie, de admiratie,de compasiune.

Tema poeziei este prezenta inca din titlu, alcatuit dintr-un substantiv articulat hotarat .Ca o ilustrare a exprimarii directe a sentimenteleor eului liric, se remarca prezenta marcilor lexico-gramaticale: forme pronominale de persoana I: "noi", "ne", "ni".

Iubirea parintillor este neconditionata, ea mergand pana la sacrifciu. Aceasta daruire totala este in antiteza cu faptul ca ei nu cer nimic in schimb.
Prin descriere sunt exprimate gradat, atat dimensiunea sacrificiului, cat si sentimentele de dragoste, compasiune, recunostinta.

Versurile sunt organizate in trei catrene, corespunzand treptelor de gradare a sentimentelor. Strofa intai surprinde imaginea dedicarii totale a parintilor, care, dupa ce au daruit totul, se retrag pentru a nu stanjeni cu nimic. Ca figura de stil, este prezenta enumeratia.

In strofa a doua este surprins sacrificiul continuu al celor care nu asteapta nimic in schimb. Enumeratia de adjective la superlativ absolut creeaza imaginea dragostei acestora. Delicatetea lor sufleteasca este evidentiata prin constructia "li-i rusine". Enumeratia "prea modesti, prea simpli parinti" subliniaza frumusetea lor sufleteasca, precum si dimensiunea sacrificiului: o viata daruita fara a pretinde nimic in schimb ("vinovati pentru timpul pierdut").

Versul "Ne privesc in tacere cuminti" sugereaza durerea si neputinta in fata trecerii nemiloase a timpului.In strofa a treia sentimentul de compasiune atinge intensitatea maxima. Imaginea stingerii parintior este conturata printr-o metafora: "Apoi isi muta privirea in stea,/ Cand raza-nglodata de cer se subtie". Stingerea luminii este sinonima cu stingerea vietii, cu moartea.

5 1 5