Răspunsuri

2014-11-17T18:10:43+02:00
DIN CALIDOR. O COPILARIE BASARABEANA — Roman de Paul Goma, aparut la Editura Albatros, Bucuresti, . 

Potrivit datelor frunizate de Cronologia redactata de Paul Goma si publicata in debutul mai multor volume aie sale (Arta refugii, 1991; Culoarea curcubeului '77, 1993 etc), romanul Din calidor a fost scris in doua variante: prima in 1983, a doua in .

In 1987, romanul apare, in traducerea lui A. Paruit, la Editura Albin Midiei, in Franta. Prima editie romaneasca apare in 1989, la Editura Dialog, Dietzenbach, Germania, volumul fiind o fotocopie dupa dactilograma autorului.

In mai 1990 e publicata, in versiunea Angelei Clarck, traducerea engleza a romanului la Readers International, Eondra.

In decembrie 1990, Din calidor apare in Romania, la Editura Albatros, fiind publicata (conform precizarii finale din carte: Paris, 1983) prima varianta a romanului.

Roman autobiografic, evocind copilaria basarabeana a lui Paul Goma, Din calidor are, in linii generale, o constructie de tip monografic, tentind sa refaca, pe linga imaginea copilului de odinioara, profilul satului natal, Mana.

In acest sens, romanul pare o replica — omagial-recuperatorie — la monografia redactata, cu decenii in urma, de mama autorului, invatatoare ce, avind constiinta misiei sale carturaresti, obisnuia sa noteze, in nelipsite caiete, datele fundamentale ale habitatului; caietele mamei dispar, insa, in imprejurari neelucidate, o data cu arestarea parintilor la Medias, in 1949, iar pierderea lor constituie, pentru autoare, o adevarata trauma (v. Sabina, 1991). 
1 1 1