Răspunsuri

2014-11-17T12:57:04+02:00
Generalitati Pubertatea este perioada de timp in care corpul unui copil se transforma in cel de adult , perioada pe parcursul careia au loc o serie de modificari evidente ale organismului uman. Astfel, fetele vor observa ca sanii lor se dezvolta, apare parul pubian, primul ciclu menstrual si un puseu de crestere. Forma generala a corpului se va schimba, soldurile se vor largi, iar formele corpului se vor rotunji. Si la baieti va creste parul pubian dar si cel facial, are loc un puseu de crestere, iar pensiul si testiculele vor creste in dimensiuni. Constitutia lor se va modifica, umerii se vor largi iar corpul va deveni mai musculos. Ce determina aparitia pubertatii Schimbarile sunt cauzate de hormoni sexuali (testosteron la baieti si estrogen la fete) pe care corpul ii va produce in cantitati mult mai mari decat inainte. Pubertatea se desfasoara pe parcursul a cativa ani, iar varsta la care debuteaza si se incheie variaza de la o persoana la alta.
2014-11-17T15:00:25+02:00
Fetele se maturizează de obicei cu câţiva ani mai devreme decât băieţii - acest lucru fiind destul de evident uneori! Pubertatea începe în mod obişnuit la vârsta de 10-16 ani, dar nu este nicio problemă dacă se întâmplă să fii mai mică sau mai mare.Pubertatea înseamnă că organismul tău trece prin procesul de transformare din copil în adult. Întregul proces durează cam câţiva ani. În timpul pubertăţii te maturizezi sexual - însemnând că poţi rămâne însărcinată şi nu că ai devenit dintr-o dată expert în materie de sex!Nu toate transformările din organismul tău au loc în acelaşi timp, iar ordinea în care se produc poate diferi de la o persoană la alta. Unor fete li se dezvoltă sânii, le creşte părul pubian, au menstruaţie şi cresc brusc în înălţime. Este posibil ca o fată din clasă să aibă prima menstruaţie înaintea celorlalte fete dar să nu mai treacă şi prin alte transformări timp de câţiva ani. Sau poţi avea scurgeri vaginale şi ţi se pot dezvolta sânii, dar prima menstruaţie să întârzie să apară. Pubertatea este diferită pentru fiecare persoană şi nu o poţi accelera indiferent cât de mult ţi-ai dori acest lucru.Este absolut normal ca pubertatea să ţi se pară ciudată şi neplăcută. Poate fi o perioadă derutantă în care trebuie să faci faţă transformărilor care se produc şi care nu sunt numai de natură exterioară ci şi interioară. Începi să gândeşti şi să simţi diferit, devenind o persoană complet diferită de copilul care erai. Unele persoane consideră pubertatea mai provocatoare şi amuzantă şi nu o văd în mod special ca fiind o problemă. Să sperăm că eşti o astfel de persoană! Din păcate nu poţi şti dinainte cum vei reacţiona tu, personal, la pubertate. Singurul lucru cert este că toţi ajung mai devreme sau mai târziu la pubertate. Şi toţi o depăşesc!Nu te vei trezi într-o dimineaţă arătând complet diferit. Procesul este treptat, deşi uneori poţi fi luată prin surprindere. De aceea este util să ai o idee despre ce ţi se poate întâmpla pentru a nu sfârşi prin a-ţi face griji fără motiv. 
Sânii de exemplu. Multe fete realizează că au ajuns la pubertate deoarece sânii lor devin mai sensibili sau uşor inegali. Uneori ai impresia că ai avea un mic bob de mazăre în spatele sfârcului. „Bobul de mazăre” este un semn că sânii se dezvoltă şi nu trebuie să te îngrijorezi din această cauză. De asemenea, sânii tăi se pot dezvolta în mod uşor diferit - acest lucru se întâmplă la majoritatea femeilor. Sânul care se dezvoltă mai lent de obicei recuperează, dar foarte puţine femei adulte au sânii perfect identici. Nimeni nu remarcă acest lucru în afară de ele. Nici picioarele tale nu au cel mai probabil aceeaşi dimensiune, dar ar fi ciudat să te panichezi din această cauză; aşa că nu este cazul să faci o criză nici în ceea ce priveşte sânii!
Pubertatea este de asemenea momentul în care părul începe să crească în diferite părţi ale corpului unde nu exista înainte. În special în zona organelor genitale şi la subraţ, dar anumitor fete începe să le crească mai mult păr şi pe mâini sau picioare, de exemplu. Nu ai niciun motiv să te consideri o ciudăţenie păroasă dacă se întâmplă asta. Părul pubian are rolul de a-ţi proteja părţile mai delicate şi de a le păstra ventilate. Cu alte cuvinte, este bine să îl ai. Şi nu te îngrijora - nu te vei trezi cu o pădure de păr peste noapte!Unul dintre fenomenele specifice pubertăţii, care poate părea complet inutil, ca să nu mai spunem extrem de enervant, este faptul că glandele de la nivelul feţei încep să producă uleiuri care îngraşă foarte mult pielea. Ten gras = coşuri (cunoscute şi sub denumirea de acnee). Din fericire, coşurile dispar după un timp dar nu este amuzant să ai un coş chiar în vârful nasului tocmai în ziua în care vine fotograful şcolii. Glandele sudoripare încep de asemenea să fie mai active în timpul pubertăţii, astfel încât vei transpira mai mult decât înainte. Şi transpiraţia poate mirosi puţin diferit; prin urmare, ar fi o idee bună să te speli bine în fiecare zi şi să foloseşti un deodorant.Multe persoane cresc foarte rapid în înălţime în timpul pubertăţii. Dacă îţi cumperi blugi noi, ar fi bine să îi cumperi mai mari decât ai nevoie deoarece ar fi păcat ca după o lună să îţi rămână scurţi! Fetele cresc de asemenea şi în zona coapselor. Şi asta din cauză că pelvisul de dezvoltă astfel încât corpul să fie apt pentru naştere. Şi pentru că atâtea părţi ale corpului devin mai mari este normal să iei în greutate în timpul pubertăţii.