Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-11-16T16:52:28+02:00
Intemeierea coloniilor

Prima colonie greceasca constituita pe tarmul estic al Marii Negre a fost Histria (numita la inceput Istros), intemeiata in anul 615 i.Hr., urmata de alte doua, Tomis (Constanta) si Callatis (Mangalia).

Caracteristici socio-economice, politice si culturale

Orasele grecesti au cunoscut de timpuriu o activitate economica intensa. In atelierele lor se produceau : unelte si arme din bronz si fier, ceramica, bijuterii, margele din sticla. Toate cele trei colonii bateau moneda proprie din argint si bronz. 
Caracterul pur elen al vietii culturale si religioase a coloniilor este ilustrat pe inscriptiile in limba greaca si de existenta teatrelor si a templelor, in care erau venerati zeii panteomului elen.

Relatii cu autohtonii

Prin mijlocirea cetatilor grecesti, geto-dacii au preluat tehnici perfectionate de metalurgie si roata olarului. Influente ale arhitecturii grecesti se observa asupra arhitecturii dacilor. In scriere, geto-dacii au folosit la inceput alfabetul elen si apoi cel latin. La Ocnita (judetul Valcea) a fost descoperit un vas avand o inscriptie in alfabetul elen, iar la Sarmisegetuza Regia, in Muntii Orastiei a fost gasit un alt vas continand o inscriptie cu caractere latine DECEBALUS PER SCORILO, pe care unii istorici o traduc Decebal, fiul lui Scorilo, iar altii Decebal (a facut acest vas prin) Scorilo.

Concluzii 

In concluzie, putem spune ca coloniile grecesti au avut un rol important in formarea culturii si civilizatiei geto-dace, acestia influentandu-i in anumite domenii, cum ar fii : arhitectura, limbistica, vestimentatie s.a. Cele mai importante tehnici preluate de la coloniile grecesti au fost cele de metalurgie si roata olarului. 
1 5 1