Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-11-15T19:15:57+02:00
Reflexele polisinaptice(de flexie, extensie sau nociceptive).

Sunt reflexe de apărare care îndepărtează zona stimulată de agentul nociv. Includ un număr variabil de neuroni intercalari între neuronul senzitiv şi cel motor, au perioada de latenţă lungă şi iradiază. Reflexul tipic este cel de flexie(de apărare, nociceptiv). Răspunsul reflexelor polisinaptice este în funcţie de stimul(puternic - flexia plus extensia membrului opus; foarte puternic - toate cele patru membre).

Exemple de reflexe medulare:

Reflexul de întindere

Reflexul de întindere este declanşat de excitarea proprioceptorilor din muşchii striaţi (de ex. muşchii flexori ai braţului) care sunt supuşi unei intinderi. Se descarcă impulsuri de la proprioceptori, care ajung la motoneuronii alfa medulari sau la neuronii de asociaţie. În final se realizează contracţia muşchilor flexori şi relaxarea muşchilor extensori ai braţului. 

Reflexul de retragere(de flexie sau de aparare)

Reflexul de retragere este declanşat de excitarea pielii cu un stimul nociv. Se descarcă impulsuri de la receptorii pentru durere din piele, care ajung la neuronii de asociaţie şi apoi la motoneuronii din coarnele anterioare. În final se realizează contracţia muşchilor flexori şi îndepărtarea zonei de excitantul dureros. 

Reflexul de extensie încrucişat

Reflexul de extensie încrucişat este declanşat de tracţiunea rapidă a antebraţului. Se descarcă impulsuri care ajung la neuronii de asociaţie şi apoi la motoneuronii din coarnele anterioare situate în aceeaşi parte cu braţul, dar şi la cele din partea opusă. În final se realizează contracţia muşchilor flexori şi relaxarea muşchilor extensori ai antebraţului la mâna tracţionată şi efect opus la mâna cealaltă.

Reflexul ahilean

Este un reflex proprioceptiv bineuronal provocat de lovirea tendonului lui Ahile cu ciocanul de reflexe atunci când piciorul este îndoit în unghi drept şi gamba este sprijinită de un suport. Se realizează contracţia muşchilor gastrocnemian şi solear(triceps sural) urmată de extensia labei piciorului.

Reflexul rotulian

Reflexul rotulian este declanşat de excitarea proprioceptorilor din muşchiul striat (de ex. muşchiul cvadriceps femural) care sunt supuşi unei stimulări prin percuţia tendonului rotulian cu ciocanul de reflexe. Se descarcă impulsuri, care ajung la motoneuronii medulari sau la neuronii de asociaţie. În final se realizează contracţia muşchiului cvadriceps şi relaxarea muşchilor extensori ai gambei(biceps femural, etc.).

Reflexul plantar

Excitarea pielii tălpii piciorului în zona situată pe marginea externă, cu ajutorul unui obiect ascuţit produce în mod normal flexia plantară a degetelor (reflex medular L2-S4). În situaţii patologice(leziune corticală sau a căilor corticospinale) apare flexia dorsală a degetului mare şi o extensie în evantai a celorlalte degete(reflex Babinski)
57 4 57
2014-11-15T19:18:11+02:00
Maduva spinarii prezinta cele doua functii fundamentale ale sistemului nervos: functia reflexa indeplinita de substanta cenusie si functia de conducere indeplinita de substanta alba.Functia de centru reflex este indeplinita de catre neuronii somatici si vegetativi localizati in maduva. Distingem reflexe medulare somatice in care raspunsul se constata la nivelul unui muschi striat voluntar si reflex medulare vegetative, al caror raspuns se exprima la nivelul unei galnde sau muschi neted.Reflexele medulare somatice:Reflexele medulare somatice se grupeaza dupa complexitatea lor in refexe scurte sau segmentare si reflexe lungi sau intersegmentare. Principalele grupe de reflexe somatice scurte sunt reflexele miotaice, reflexele de flexiune si reflexele cutanate.Reflexele miostatice sunt provocate de intinderea usoara a proprioceptorului si muschi (fusul neuromuscular) si consta in contractia brusca (secusa musculara) a muschiului respectiv. Rolul acestui reflex este in mentinerea posturii, in activitatea antigravitationale a musculaturii extensoare si in reglarea tonusului muscular. In clinica aceste reflexe se obtin prin percutia brusca, executata cu ajutorul unui ciocan de cauciuc, asupra tendonului unui muschi lung. In mod curent, aceste reflexe se cerceteaza la nivelul tendonului lui Achile (reflexul achilean) si la tendonul de insertie a muschiului cvadriceps pe gamba (reflexul rotulian). Arcul reflexului miotatic contine numai doi neuroni si deci au o singura sinapsa; sunt deci reflexe monosinaptice. Toate celelalte reflexe somatice sunt polisinaptice.Reflexele de flexiune (nociceptive) sunt provocate prin excitarea dureroasa a exteroceptorilor si constau in retragerea brusca a membrului din fata agentului excitant (de exemplu retragerea membrului superior cand atingem cu mana un corp fierbinte). Ele sunt reflexe de aparare polisinaptice; receptorii lor sunt localizati in piele si sunt mai ales terminatii nervoase libere.
21 4 21