Răspunsuri

2014-11-15T11:39:55+02:00
Atributul este partea secundară de propoziție care determină un substantiv sau un substitut al acestuia (pronumenumeral sau adjectiv substantivizat) pe care îl precizează, îl identifică sau îl califică indicând o caracteristică sau o calitate a acestuia. Răspunde la întrebările: care?, ce fel de?, al/a/ai/ale cui?, câți?, câte?, al câtelea?, a câta?.Complementul este partea secundară de propoziție care determină un verb sau o locuțiune verbală.Răspunde la întrebările: pe cine?, ce?, la cine?, la ce?, pentru cine?, pentru ce?, despre cine?, despre ce?, unde?, de unde?, până unde?, încotro?, când?, de când?, până când?, cât timp?, cum?, în ce fel?
Subiectul definitie: Subiectul este partea principala de propozitie care arata cine savarseste actiunea, in cazul predicatului verbal, sau cui i se atribuie o calitate, in cazul predicatului nominal.
Predicatul este partea principală de propoziție care atribuie subiectului o acțiune, o stare sau o însușire.Predicatul poate fi exprimat prin:verb la mod personaladverb predicativPoate|1 că întelegi|2.interjecție cu valoare predicativăPupăza zbrr! pe-o dugheană. — Ion Creangă, Amintiri din copilărieintonație predicativăVorba lungă, sărăcia omului. — Folclorlocuțiune verbalăA stat de veghe toată noaptea.locuțiune adverbială predicativăFără doar și poate că se va întoarce.
1 4 1