Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-11-15T07:15:10+02:00
     Pastelul este specia genului liric, in versuri,  care are la baza descrierea si zugraveste anotimpuri, peisaje, momente ale zilei sau fenomene ale naturii, prin interediul unui eu liric, observator sau contemplator.
     In primul rand, opera ..... este un pastel, deoarece  utilizeaza ca mod de expunere descrierea, zugravind un peisaj celest, al carui element central sunt norii. Prin inversiunea ”grabitii nouri” se evidentiaza miscarea lor, lucru aratat si de imaginea dinamica ”Topindu-se departe si revenind intruna”. Metafora” Fratii cu dreptatea, cu ziua si cu luna”, sugereaza pozitia norilor privilegiata, alaturi de divinitate si de cei doi astrii.
    In al doilea rand,textul  se incadreaza in specia pastelui, fiindca peisajul prezentat este surprins din mai multe perspective descriptive.Astfel, in prima strofa aflam pozita norilo,in cea de-a doua ni se spune din ce sunt formati,iar in ultima se enumera formele pe care norii le pot lua.
  Nu in ultimul rand, opera este un pastel, pentru ca intalnim un eu liric contemplator, care lasa urme in text, precum: verbe de pers,1 ”privesc, uram, iubim”, pronume de pers 1 ”mi, noi, ne”.
   In concluzie, opera ”Nourii” este un pastel, deoarece indeplineste trasaturile de mai sus.


7 4 7