Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-11-13T21:02:35+02:00
STATUL IN ORIENTUL ANTIC - Statele orientale au o organizare foarte variata. Sunt evidentiate doua tipuri de stat : orasele-state si statele teritoriale,
MONARHIA EGIPTEANA - Monarhia incepe in jurul anului 3 200, o data cu regale Narmer.Egiptologii considera ca exista patru mari perioade ale istoriei egiptene : Regatul vechi , Regatul mijlociu, Regatul nou, si Epoca tarzie. .Faraonul , regale Egiptului era considerat zeu. Administratia era foarte complexa. Functionarii se ocupau de orga-nizarea economiei, de constructii, de functionarea justitiei, etc.Teritoriul era impartit in regiuni numite NOME, a-vand in frunte un guvernator. Administratia se bazeaza pe documente scrise. Cunostintele lor erau mult mai complexe: cunosteau matematica, astronomie, literature, legislatie. In fruntea ierarhiei se afla VIZIRUL, cel mai im-portant functionar al faraonului.
IMPERIUL PERSAN - Istoria imperiului person incepe din sec.al VI-lea I.Hr. sub conducerea DINASTIEI AHEMENIZI-LOR. Dupa cucerirea mai multor state, s-a constituit imperiul care cuprindea populatii variate : indieni, iranieni, fenicieni, lidieni din Asia Mica, etc. Imperiul a fost impartit in regiuni numite SATRAPII.Istoria imperiului s-a incheiat in 331 I.Hr. o data cu infrangerea lui Darius al III-lea. De catre regale macedonean Alexandru cel Mare.
DEMOCRATIA ATENIANA - cuvantul democratie provine din limba greaca , si este format prin alaturarea a doua cuvinte : demos (corpul civic) si kratos (putere politica).Cetatea-stat polis-ul , este o comunitate de cetateni carora le sunt recunoscute cateva drepturi si libertati : dreptul de a avea pamant, de a intent procese in justitie, de a participa la razboi si la viata religioasa a cetatii.Ca proprietary si ca osteni, pot participa la adunarea comunala, putand sa aleaga prin vot pe cei care vor conduce timp de un an cetatea, magistratii.

IMPERIUL ROMAN
Octavian este cel care instituie PRINCIPATUL (in anul 27 I.Hr.), o monarhie mascata sub o aparenta republican. Principalele puteri acordate lui Octavian, erau urmatoarele: un imperium superior puterii magistratilor, puterea tribunica, calitatea de mare preot. Provinciile imperiului au fost impartite intre senat si principe.La nivelul administratiei central, a fost organizata cancelaria imperial., condusa de liberti, iar administratia locala a fost condusa de magistrate si consiliile locale.
Statul roman se transforma treptat intr-o autocratie, in care imparatul detine puterea absoluta.
La 23 august 476, Romulus Augustulus, considerat ultimul imparat roman din occident, a fost inlaturat de comandantul barbar Odoacru. In Orient, imperiul a supravietuit, dar treptat s-a elenizat., transformandu-se in imperiul bizantin.
DACIA - REGATUL DAC
La inceputul sec. I I.Hr. Burebista unifica teritoriile stapanite pana atunci de diferiti dinasti locali, constituind o mare armata regala, si reuseste sa-si extinda dominatia. In jurul anului 44 I.Hr. Burebista dup ace este infrant de Cezar, cade victima unui complot, iar regatul sau se faramiteaza in mai multe formatiuni politice. Tot in aceeasi perioada este asasinat si Cezar.
Romanii profita de aceasta situatie si integreaza in granitele statului lor Dobrogea. Zeci de mii de geti vor fi stramutati in sud pentru a plati tribut. Cele doua razboaie purtate de Traian si Decebal, marcheaza sfarsitul existentei formatiunilor independente ale getilor si dacilor.
PROVINCIA ROMANA DACIA
Noua provincie romana cuprindea Transilvania, Banatul, si sud-estul Olteniei. Aceasta isi avea resedinta la colonia ULPIA TRAIANA AUGUSTA DACICA SARMIDEGETUSA.
Dupa moartea lui Traian, noua provincie a fost tulburata de atacuri ale barbarilor. Incepand de pe la 120, Dacia a fost impartita in 3 provincii:Dacia Superior, Dacia Inferior si Dacia Porolissensis. In timpul lui Marcus Aurelius, in 168 - 169, Dacia a fost din nou reorganizata: cele 3 Dacii au fost reunite. In acelasi timp s-a modificat si denumirea proviinciilor: Dacia Apulensis, Dacia Malvensis si Dacia Porollissensis.

1 5 1