Răspunsuri

2014-11-13T17:59:01+02:00
Incepi asa :
Opera literara "Iapa lui Voda" de Mihail Sadoveanu apartine genului epic deoarece concentreaza particularitati ale unui astfel de gen literar.
In primul rand , se remarca prezenta personajelor participante la actiune : ( enumeri personajele).; ( un scurt rezumat)
In al doilea rand, principalul mod de expunere este naratiunea care se imbina armonios cu descrierea si dialogul. ( dai exemplu)
In concluzie , opera data apartine genului epic.
Opera ,,Iapa lui Voda" de M.Sadoveanu apartine genului epic deoarece autorul isi exprima indirect sentimentele de simpatie fata de comisul Ionita si de administratie fate de vremurile de alta data din Moldova.
Opera este impartita in doua povestiri: Cea a cadrului si cea a comisului Ionita si toate cele trei mijloace de legare a secventelor insrtia,inlantuirea si alternanta apar in opera. Ca in orice opera epica este prezentata o actiune la care iau parte cateva personaje...
In planul A autorul descrie hanul unde poposesc drumetii;hangita care e o gazda perfecta si povesteste prin intermediul drumetiilor pov4esti de viata...In planul B comisul Ionita povesteste o intamplare din tinerete despre iapa sa din care provenea un cal,de care s-au mirat toti cei prezenti la han.De acel cal s-a mirat chiar si Voda cu care s-a intalnit fara sa stie cine este,asta constantandul mai tarziu la curtea domneasca.
Pe langa personaje exista mai multi naratori:unul al intregului volum si comisul Ionita fiind povestitorul planului B.Timpul si Spatiul sunt precizate de pe vremea lui Voda Mihalache Sturza in Moldova la hanul Ancutei
Modul d expunere este naratiunea si se imbina cu dialogul si descrierile sunt minime.Cu toate aceste am demonstrat ca opera ,,Iapa lui Voda "apartine genului epic.