Răspunsuri

2014-11-13T17:05:44+02:00
Florile de mină, aceste frumuseţi aproape ireale, sunt identificate în adâncurile pământului şi aduse la suprafaţă spre bucuria şi încântarea noastră. Lumea stranie a cristalelor ne seduce prin varietatea de forme şi culori; ele au o frumuseţe aparte, care fascinează prin diversitatea formelor cristalografice, colorit, irizaţii, care le individualizează.
Florile de mină pot rivaliza ca valoare cu orice piatră preţioasă, pentru că fiecare e valoroasă prin frumuseţe şi raritate, prin unicitate chiar; ele pot fi monominerale sau formate din mai multe minerale, care au calităţi estetice deosebite, datorită concreşterii cristalelor mineralului sau mineralelor, a culorilor, a formelor (habitus), a dimensiunilor de excepţie ale unor cristale componente.
Florile de mină se apropie mai mult de artă
Cea mai valoroasă floare de mină din muzeul lui Constantin Gruescu este o maclă japoneză a cuarţului, denumită de specialişti macla Gruescu, îngemănare a două cristale (cuarţ unicat) sub formă de cruce (din imagine).
Foarte multe dintre aceste flori de mină, prin raritate, perfecţiune, dimensiuni, parageneză, se ridică la valoare de patrimoniu cultural.