Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-11-13T14:49:45+02:00
Am raspuns la 2 intrebari aproape la fel ca tema aceasta, sper sa fie bine:
In secolul 1 relatii daco romane au fost negative, deoarece Duras, unchiul lui Decebal ataca Dobrogea si il ucide pe Oppius Sabinus, guvernatorul  Moesiei. In 87, Duras renunta in favoarea lui Decebal, dupa ce Domitian isi indreapta legiunile catre Dacia. 
Cornelius Fuscus invadeaza Dacia, dar este infrant si omorat, majoritatea legiunilor sunt ucise sau luati prizonieri, sclavi.
In anul 89, Tettius Iulianus invadeaza din nou Dacia, ajunge la Tapae, unde romanii castiga, Decebal cere pace, iar Domitian e obligat sa accepte, dand ingineri, mestesugari si subventii dacilor pentru a fi o pace indelungata, deoarece Domitian avea granitele atacate. Senatul roman il acuza pe Domitian de tradare, iar in 97, Ulpius Nerva Traianus de origine spaniola ajunge pe tron si hotaraste sa cucereasca Dacia. In urma celor doua razboaie 101-102, 105-106 dacia devine provincie imperiala, iar populatie trece prin procesul de romanizare timp de 165 de ani pana la retragerea Aureliana, 270-271 cand imparatul decide sa retraga armata, administratia, nobilii si o parte a populatiei, datorita invaziei migratorilor.
Pai in a doua jumatate a mileniului 1 apare poporul roman sau etnogeneza romaneasca. In limba noastra s-au mentinut 160-170 cuvinte dacice, acestea referindu-se la partile corpului uman, familie, locuinta, ocupatii, plante, animale, unele actiuni. Tot aici si numele apelor romane s-au pastrat: Alutus- Olt, Donaris- Dunarea, Ordessos- Arges, Maris- Mures, Palthissus- Tisa, Samus-Somes.
O asimilare a etnogenezei a fost integrarea migratorilor de catre populatiile romanice.(la noi slavii). Astefel, pana in secolul 7-8 din latina se evolueaza la limba romana.
Dupa anul 106(cucerirea romana) si 271(retragerea aureliana). Romanii nu au nimicit astfel populatia daca. Astefel, Aurelian a retras doar armata si administratia romana, incat majoritatea daco-romanilor au ramas in continuare in spatiul carpato-danubiano. Latina se vorbea in Dacia si in secolul 4, dovada fiind inscriptia de la Biertan, jud Sibiu: Ego Zenovius votum posui - Eu Zenovius am pus darul.
Au fost gasite peste 1500 de asezari daco-romane pe intreg teritoriul tarii, fiind descoperite morminte, edificii si in secolele 3-5 un numar mare de tezaure monetare si obiecte crestine, pietre funerare care contineau semnul crucii, fapt ce atesta credinta din Dacia, crestinismul. Lingvistica a fost de origine latina, cu influente slave.
Astefel, toate aceste marturii conduc la concluzia ca poporul roman s-a format pe teritoriul locuit de stramosii sai, in spatiul carpato-danubiano-pontic.
Astfel, asa s-a format etnogeneza poporului nostru.
Am scris despre etnogeneza si relatiile dacilor cu romanii.
Bafta, apropo nu am copiat, am raspuns la aceste doua intrebari.
http://brainly.ro/tema/266857
http://brainly.ro/tema/267057
Bafta.
2 5 2