Răspunsuri

2014-11-12T23:21:08+02:00
Relaţia cu cel mai bun prieten / cea mai bună prietenă este prioritară, indestructibilă, foarte intensă şi nu permite nicio interferenţă din exterior. Cei doi tineri se înţeleg perfect şi împart totul.
Un adolescent fără un prieten adevărat, fără un confident de aceeaşi vârstă, trebuie să constituie un motiv de îngrijorare pentru cei din jur, deoarece personalitatea se clădeşte şi prin intermediul relaţiilor de prietenie. 

Acestea îi crează un cadru de intimitate şi de aceea, adolescentul nu-i va prezenta părinţilor, de la bun început, pe toţi prietenii lui. Prin urmare, părinţii nu trebuie să se aştepte să-i cunoască pe toţi prietenii adolescentului lor, dar trebuie să realizeze că fiecare prieten prezentat este o mare dovadă de încredere din partea lui.

Este important ca părinţii să respecte intimitatea adolescentului în legătură cu prietenii săi, fără însă a afişa o indiferenţă totală. În fond, interesul pentru prieteni înseamnă interesul pentru persoana lui, ceea ce este esenţial pentru el. În acelaşi timp, devalorizându-i prietenii, părinţii îl devalorizează pe el. Este dureros pentru un tânăr să vadă cum părinţii lui îi dezaprobă prietenii pe criterii sociale, culturale sau personale. 
Părinţii prietenilor săi pot constitui pentru adolescent un alt tip de model parental. 

Această diversitate este pozitivă. Este o ocazie de a aduce la lumină calităţile de părinte dar poate determina şi unele comparaţii mai greu de suportat, părinţii proprii putând fi puşi într-o lumină proastă, relevându-se aspecte mai puţin plăcute din cadrul familial. Dar aceste deosebiri descoperite de adolescent între părinţii săi şi cei ai prietenilor îi permite să-şi nuanţeze relaţiile cu adu