Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-11-12T20:47:51+02:00
1. Aparitia si dezvoltarea Uniunii Europene 
In urma celui de-al doilea razboi mondial, Europa suferise mari pierderi umane si materiale. Se confrunta cu o criza politica, morala si intelectuala, isi pierduse prestigiul in lume, mai ales in raport cu S.U.A, care se afla intr-o perioada de prosperitate economica.
La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, Europa ajunsese divizata, in ciuda atator elemente comune la care europenii tineau; divergentele intre statele europene au contrubuit la alunecarea Europei in Razboiul rece, iar ca urmare a razboiului, mari puteri europene au ajuns pe loc secundar. Astfel se explica faptul ca, pe de o parte, tendintele spre unitatea europeana sunt impulsionate, in primul rand, din interiorul acestor state. Pe de alta parte, aceste impulsuri vin din profilierea comunismului dinspre Rasarit si din amenintarea americana.
UE ar fi trebuit de fapt sa fie cunoscuta drept “Comunitatiile Europene”, la plural. Ea a inceput sub forma a trei organizatii distincte, dar totusi inrudite intre ele Comunitatea Europeana A Carbunelui si Otelului (European Coal And Steal Community sau ECSC/CECO), Comunitatea Europena a Energiei Atomice (Euratom) si Comunitatea Economica Europena (CEE numita si Piata Comuna). In practica, institutiile si politica acestora au devenit tot mai greu de distins, proces confirmat de amendamentele succesive aduse tratatului.
Dupa razboi, unii oameni politici (Robert Schuman, Konrad Adenauer, Jean Monnet si altii) au demonstrat ca, pentru a nu se mai repeta greselile trecutului, este nevoie de o solidaritate europeana, care sa nu fie in contradictie cu solidaritatea nationala si sa nu dauneze identitatii nationale. Asadar, alaturi de identitatea natioanala, si nu in contradictie cu ea, apare identitatea europeana, care va presupune o constiinta europeana. Ideologia nationalista a sec al-XIX-lea urmeaza a fi inlocuita cu ideologia integrarii europene. Aceasta nu inseamna respingerea valorii natinunii, ci asumarea unei realitati ca mai exista si alte valori comparabile ca importanta. Problema practica ce isi astepta solutionarea prin integrarea europeana era una a armonizarii intereselor statelor nationale, a asigurarii dezvoltarii lor economice si, concomitent, a evitarii conflictelor dintre ele. In Europa integrata, patriotismul, adica dragostea fata de propria tara se mentine si este insotit mai accentuat de toleranta si de solidaritate cu alte tari.

3 5 3