Răspunsuri

2014-11-12T14:53:34+02:00
Vocabularul limbii române este în mare parte de origine latină, dar fiindcă limbi romanice de est s-au dezvoltat aproape fără contact cu restul limbilor neolatine, se pot observa atât dezvoltări neobișnuite de semnificație cât și împrumuturi care nu se pot găsi în nici o altă parte a lumii romanofone. Datorită substratului vocabularului de origine posibil dacă, există și cuvinte fără echivalent în limbi romanice occidentale, dar cu vorbe înrudite în limba albaneză. Totuși, multe încercări de a romaniza româna în timpul secolului XIX au reușit în general să intre în limbajul comun, conferindu-i limbii forma sa actuală.
  
Alfabetul limbii române se bazează pe alfabetul latin la care s-au adăugat alte 5 litere, Ă, Â, Î, Ş, Ţ. Cele două litere Â, Î sunt identice în pronunţie doar că alegerea lor a avut motive istorice: în timpul regimului comunist, singurul cuvânt în care mai apărea "Â" era România dar după evenimentele din 1989, la sugestia Academiei Române, a reintrat în limbă pentru a justifica într-o oarecare măsură originea latină a limbii.
  
COMPONENTELE VOCABULARULUI
I. VOCABULARUL FUNDAMENTAL (FONDUL PRINCIPAL LEXICAL)cuprinde aproximativ 1.500 de cuvinte cunoscute şi utilizate de toţi vorbitorii de limbă română şi este format din:
a)  cuvinte foarte vechi (moştenite sau împrumutate din alte limbi);
b) cuvinte folosite frecvent în vorbire;
c) cuvinte cu mai multe sensuri (polisemantice);
d)  cuvinte care intră în componenţa unor locuţiuni sau expresii specifice limbii române.