In 63 lazi s-au asezat 1400 kg mere si pere. Mere cate 28 kg/lada si pere cate 15 kg/lada. daca 1 kg mere costa 4000 lei si 1 kg pere costa 2000 lei, cati lei s-au incasat pe toata cantitatea de fructe?

2
stiu ca se rezolva cu metoda presupunerii, dar ma incurc undeva si nu imi dau seama unde

Răspunsuri

  • Utilizator Brainly
2014-03-06T22:29:48+02:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
Notam cu a nr lazilor de mere si cu b pe al celor de pere: a+b=63;
In acelasi timp: 28a+15b=1400 ( nr kilogramelor inmultit cu nr lazilor da totalul de kg);
a+b=63 (inmultim cu 15) ⇒ 15a+15b=945; ecuatia o scadem din cea anterioara:
28a+15b-15a-15b=1400-945 ⇒ 13a=455, a=35 ⇒ b=28.
Numarul lazilor: 35 de mere, nr de kg=35·28=980, pretul lor: 980·4000=3920000 lei;
28 de pere, nr de kg=28·15=420, pretul lor: 420·2000=840000 lei; 
suma totala incasata: 3920000+840000=4760000 lei.
alta metoda??? pe noi la scoala ne-a invatat cu falsa presupunere.... dar nu am inteles prea bine. inca nu am invatat cu ecuatii
2014-03-06T23:46:21+02:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
Să presupunem că toate lăzile ar conține mere. Atunci, în 63 de lăzi,
am avea 63·28 = 1764 kg, adică cu 1764+1400 = 364 kg mai multe. Pentru fiecare ladă ce conţine pere şi am considerat că conţine mere, am pus în plus 28-15=13  kg, deci numarul lăzilor de pere este 364:13=28. Numărul lăzilor cu mere este 63-28=35.


Este OK?