Ajutati-ma si pe mine cu niste compuneri!
1.Redacteaza o compunere de 150-250 de cuvinte (15-25 randuri) in care sa argumentezi ca fragmentul citat apartine genului epic.trebuie sa prezint 2 trasaturi ale genului epic,sa ilustrez cele doua trasaturi exemplificate in text. (nu mi se da tot textul pe fisa,dar este basmul ALEODOR IMPARAT. Uite textul de pe fisa : (A fost odată un împărat. El ajunsese la cărunteţe, şi nu se învrednicise a avea şi el măcar un copil. Se topea d-a-n picioarele, bietul împărat, să aibă şi el, ca toţi oamenii, măcar o stârpitură de fecior, dară în deşert.Când, tocmai, la vreme de bătrâneţe, iată că se îndură norocul şi cu dânsul şi dobândi un drag de copilaş, de să-l vezi şi să nu-l mai uiţi. Împăratul îi puse numele Aleodor. Când fu a-l boteza, împăratul adună Răsărit şi Apus, Miazăzi şi Miazănoapte, ca să se veselească de veselia lui. Trei zile şi trei nopţi ţinură petrecerile şi se chefuiră şi se bucurară, de o tinură minte cât trăiră.Băiatul de ce creştea, d-aia se făcea mai isteţ şi mai iscusit. Nu mai trecu mult şi iată că împăratul ajunse la marginea groapei. Când fu la ceasul morţii, el luă copilul pe genunchi şi-i zise:- Dragul tatei, iată că Dumnezeu mă cheamă. Sunt în clipa de a-mi da obştescul sfârşit. Eu văz că tu ai să ajungi om mare. Şi chiar mort, oasele mele se vor bucura în mormânt de isprăvile tale. Asupra cârmuirei împărăţiei n-am nimic să-ţi zic, fiindcă tu, cu iscusinţa ta, ştiu că ai s-o duci bine. Un lucru numai am să-ţi spui: Vezi tu muntele acela de colo, să nu te ducă păcatele să vânezi p-acolo, că este nevoie de cap. Acel munte este moşia lui Jumătate-de-om-călare-pe-jumătate-de-iepure-şchiop: şi cine calcă pe moşia lui, nu scapă nepedepsit.Acestea zicând, căscă gura de trei ori şi-şi dete sufletul. Se duse şi el ca toată suflarea de pe pământ, de pare că n-a fost de când lumea şi pământul.Îl jeliră ai săi, îl jeliră boierii, îl jeliră şi poporul; în cele de pe urmă trebuiră să-l îngroape.Aleodor, după ce se urcă în scaunul tătâne-său, deşi copilandru, puse ţara la cale ca şi un om matur. Toată lumea era mulţumită de domnirea sa, şi oamenii se făleau că le-a fost dat de sus ca să trăiască în zilele lui.)
2.Redacteaza o compunere de 80-150 de cuvinte (10-15 randuri) in care sa-ti exprimi impresiile legate de participarea ta la aniversarea de nastere a unui coleg.trebuie sa precizez locul,timpul participantii.sa-mi exprim impresiile provocate de eveniment,referindu-ma la doua observatii/contestatii/situatii. ( va puteti imagina o zi de nastere,nu prea am idei)
3.Redacteaza o naratiune de 80-150 de cuvinte(10-15 randuri), in care sa prezinti o intamplare care s-a petrecut din cauza ca nu ai observat un indicator rutier. trebuie sa relatez intamplarea respectant succesiunea logica a evenimentelor.si sa precizez doua elemente ale contextului spatio-temporal.
As vrea sa se respecte cerintele date,si sa aiba un continut adecvat! Multumesc anticipat! :*

1
imi trebuie maine dimineata
la ce ora?ca mai am si eu niste teme si nu stiu daca o sa le pot face dar poate le postez inainte sa le predai....
Pe primele doua le-am facut dar la 3 sunt niste problemute: sunt doar clasa a 6 a dar o sa incerc sa caut informatii....cred ca o sa o postez acum pe a 2a si pe celelalte(daca am facut-o si pe 3)de dimineata la 7!
Ieri am fost invitat/a de colegul meu Alex la ziua lui de nastere din ziua urmatoare. Dimineata m-am pregatit si am mers bucuros/oasa la cel mai bun prieten al meu. Petrecerea s-a desfasurat la el acasa. Afara era cald si insorit asa ca am mai stat prin curte si ne-am jucat cu cainele sau, Nero. Ceilalti invitati sunt colegi de la clasa noastra, copii din alte clase din scoala si cateva persoane pe care nu le cunosc. Dupa o ora si jumatate a sunat cineva la poarta. Mama lui Alex deschide poarta
si ia pizze-le pe care le are barbatul care, primindu-si banii pleaca. Intram in casa si mancam pana ne saturam. Am mai petrecut cateva ore jucand jocuri, facand glume, pentru un timp l-am ajutat pe sarbatorit sa -si faca si temele, iar cand toti au plecat am ajutat la curatenie.Sper sa fie la fel de distractiv si anul viitor! Nu stiu daca iti sunt de folos dar macar o idee sa iti dau....Maine dimineata o pun pe (1) si nu te baza pe mine la(3) dar o sa incerc din rasputeri!

Răspunsuri

Cel mai inteligent răspuns!
2014-03-07T07:24:39+02:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
Compunerea(1):
 Date despre autor/opera (optional)
    Fragmentul din opera "Aleodor Imparat" scrisa de Petre Ispirescu face parte din genul epic deoarece autorul isi exprima sentimentele si ideile in mod indirect prin intermendiul personajelor, naratorului si actiunii. Intamplarile sunt povestite de catre narator care isi anunta de la inceputul operei interesul de a ramane in afara faptelor relaate. Astfel opera are un narator obiectiv si heterodiegetic care relateaza la persoana a lll-a.
    Ca orice opera literara epica, fragmentul din "Aleodor Imparat" poate fi povestita pe momentele subiectului. Intamplarea relatata se rezuma la moartea imparatului, care era tatal lui Aleodor. In expozitiune naratorul prezinta imparatul si tristetea sa, el neavand nici un copil si dorinta de a avea unul. Dumnezeu are mila de el si ii daruieste un fiu istet si iscusit, dar cand imparatul era deja pe culmile batranetii.
     Intriga se desfasoara in jurul mortii imparatului, care il avertizeaza pe Aleodor sa nu mearga pe un anumit munte. Desfasurarea actiunii si punctul culminant nu sunt prezenta in fragment. Deznodamantul este in momentul in care Aleodor ocupa scaunul imparatiei si ajuta tara cu tot ce are el mai bun.
     Specific genului epic, la intamplarile prezentate in ordine temporala participa un anumit numar de personaje: Aleodor-personaj principal; imparatul-personaj secundar; poporul si Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop ----personaje figurante(doar in fragment)
     Prin trasaturile precizate mai sus demonstram ca fragmentul din opera "Aleodor Imparat" scrisa de Petre Ispirescu face parte din genul epic.
                     Sper ca te-am ajutat si imi pare rau pentru ce de a 3a compunere....nu pot sa o fac.
71 4 71