Redacteaza o compunere de 150-250 de cuvinte , in care sa-ti exprimi opinia despre semnificatia titlului poeziei Acuarela de Ion Minulescu.

În oraşu-n care plouă de trei ori pe săptămână
Orăşenii, pe trotuare,
Merg ţinându-se de mână,
Şi-n oraşu-n care plouă de trei ori pe săptămână,
De sub vechile umbrele, ce suspină
Şi se-ndoaie,
Umede de-atâta ploaie,
Orăşenii pe trotuare
Par păpuşi automate, date jos din galantare.

În oraşu-n care plouă de trei ori pe săptămână
Nu răsună pe trotuare
Decât paşii celor care merg ţinându-se de mână,
Numărând
În gând
Cadenţa picăturilor de ploaie,
Ce coboară din umbrele,
Din burlane
Şi din cer
Cu puterea unui ser
Dătător de viaţă lentă,
Monotonă,
Inutilă
Şi absentă...

În oraşu-n care plouă de trei ori pe săptămână
Un bătrân şi o bătrână -
Două jucării stricate -
Merg ţinându-se de mână...


Am si un model de demonstratie dupa care puteti sa faceti (acolo unde sunt puncte puncte trebuie completat):

In opinia mea, titlul ... ales de ... este sugestiv, fiind in stransa legatura cu tema operei ... ( stabilirea unei relatii intre titlu si tema operei).
In primul rand titlul atrage atentia asupra structurii morfo-sintactice ... ( se precizeaza ce valoare morfologica au cuvintele care alcatuiesc titlul), dar si lexicale ... ( sensul cuvantului si daca poate fi considerat o figura de stil). Tema abordata este ... , anticipata de lector datorita elementelor care compun titlul. Sentimentele sunt transmise in mod direct prin alegerea ca mod de expunere dominant ... (modul de expunere)
In al doilea rand, intentia autorului, sugerata inca de la inceput se reflecta plastic pe tot parcursul operei prin imaginile artistice vizuale ... , auditive ... sau dinamice ... ( exemple din text). Un rol important in transmiterea mesajului o au figurile de stil ... ( exemple + semnificatii, sentimente si atmosfera)
In concluzie titlul sugereaza/exprima ... , autorul exprimandu-si sentimente de ... .

1

Răspunsuri

  • Utilizator Brainly
2014-11-10T23:40:24+02:00

Acesta este un Răspuns Aprobat

×
Răspunsurile aprobate sunt corecte şi de încredere, fiind corectate de o mână de utilizatori foarte buni. Brainly are milioane de răspunsuri de înaltă calitate, toate fiind verificate cu grijă de către moderatorii din cadrul comunităţii.
Inainte sa vad planul , chiar am vrut sa-ti fac unul,identic, crezand ca nu-l stii...
       In opinia mea, titlul "Acuarela" este sugestiv, fiind in stransa legatura cu tema operei ,aceasta fiind culoarea ,in acord cu atmosfera patrunsa de ploaie a orasului.
        In primul rand titlul este alcatuit din substantivul de singula
r "Acuarela". Tema abordata este culoare, anticipata de lector datorita elementelor care compun titlul. Sentimentele sunt transmise in mod direct prin alegerea ca mod de expunere dominant descrierea.
         In al doilea rand, intentia autorului, sugerata inca de la inceput se reflecta plastic pe tot parcursul operei prin imaginile artistice vizuale "ploua","tinandu-se de mana",umede","picatu
rile de ploaie" etc., imaginile auditive "suspina", "rasuna"etc. sau imaginile dinamice "merg", "coboara","cadenta" etc. Un rol important in transmiterea mesajului o au figurile de stil "papusi automate"-epitet,"ce coboara din umbrele,din burlane si din cer"-enumeratie, "jucarii stricate"-epitet , acestea dand o atmosfera monotona.
          In concluzie titlul exprima sentimentele auto
rului, acestea fiind de monotonie.
192 4 192